Å andra sidan

Å andra sidan

Betyg som heter duga

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg ons, augusti 23, 2017 07:55:31

Det talas betyg i P1 Morgon idag, och plötsligt drar jag mig till minnes en gammal tidningsnotis som berättade om en student i Gävle som slutade skolan med stort A i alla ämnen.

Den studenten blev senare professor vid Karolinska Institutet och i massmedia oftast omnämnd som bantningsprofessorn. Den gamla tidningsnotisen har jag inte kvar längre, men på nätet kan man ju också återuppleva gamla minnesbilder.

Nedanstående notis om Stephan Rössner publicerades i Kalifornien i svenskamerikanska tidningen Vestkusten den 25 maj 1961.
Petronella Göta Kanal

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg tis, augusti 22, 2017 15:20:44

"Nordegren & Epstein" i P1 talade igår om att det blivit lättare att byta namn.
Deras samtal (där Thomas Nordegren i själva verket var Gunnar Bolin!) fick mig att minnas den gamla boken "Stilblommor och grodor" – i den finns minsann exempel på mycket knasiga namn:

• Under byggandet av Göta Kanal förärade två kanalarbetare sina nyfödda döttrar namnen Petronella Göta Kanal och Balzara Trollhätte Slussverk.

• En flicka som kom till världen i anslutning till Vegas återkomst fick namnet Vega Palandra Nordenskiöldiana.

• Vid krigsutbrottet 1914 markerade en svensk familj sin neutralitet genom att kalla sin nyfödda dotter för Svea Villfrida Neutralia.

• Under den svensk-norska unionstvisten ville en familj döpa sin nyfödda till Sverige och Norge Förenade. Dopförrättare protesterade förstås, han ville att den nyfödda också skulle ha ett vanligt namn. Så kom det sig att den stackars flickan fick namnet Sverige och Norge Förenade Josefina.

Vid en jämförelse förefaller Lola Kramforsiana och Kiruna vara normala namn.
Det råder i alla fall ingen tvekan om var de flickorna föddes.Datorer – i nöd och lust

Lite av varjeSkapad av Lennart Forsberg tis, augusti 15, 2017 12:26:43

Datorer är bra, men datorer kan också ställa till bekymmer.
För ett år sedan slutade min Macbook Pro att fungera.
Efter att Apples verkstad bytt mitt logikkort var allt i sin ordning igen.

Men det roliga varade bara i ett år.
i år slutade min Macbook Pro att fungera igen.
Den var stendöd – gick inte ens att starta!
– Du måste byta logikkort, sa Apples verkstad i år också. Men tyvärr görs inga logikkort för datorer som är från hösten 2011, sa verkstaden sedan. De meddelade även att garantin på mitt ett år gamla logikkort bara varade i 3 månader.

För mig fanns det då inget annat att göra än att köpa en ny Macbook Pro. 24.000 kronor fattigare började jag processen med att mata in mina gamla program och dokument i den nya datorn via min s k Time Machine-backup.

Då började det riktigt stora problemen!
Problem som orsakades av mina flera år gamla och dyrt inköpta Adobe-program.

Min gamla, skrotade dator var försedd med Adobe-programmen Indesign, Photoshop, Illustrator, Dreamweaver (och några till!). För mer än 20.000 kronor hade jag utrustat mig med de program som jag använt dagligdags i många år.

Men när jag via Time Machine började installera de gamla programmen i min nya dator sa Adobe ifrån.
– De får du vara så god och betala för, var andemeningen i Adobes besked på min bildskärm. Jag skulle alltså betala en gång till för de program som jag betalt mer än 20.000 kronor för!
– Icke sa nicke, sa jag och fortsatte i min tjurskallighet att använda de flera år gamla programmen i en provperiod som Adobe trots allt tyckte jag var värd.

Den provperioden är snart slut.
Då tvingas jag hoppa på Adobes nuvarande erbjudande i sitt s k creative cloud.
Trots att jag har program som fungerar, måste jag köpa nya, uppdaterade program av Adobe!

Jag betalar i själva verket redan nu 240 kronor för senaste versionen av Indesign, om några dagar tvingas jag betala 598 kronor i månaden för alla program som jag behöver (och redan har i äldre versioner min dator!). Det tar emot, men jag är så illa tvungen om jag vill fortsätta använda min dator som jag gjort de senaste åren.

Jag har givetvis försökt få kontakt med Adobe för att förklara mitt dilemma – men det är praktiskt taget omöjligt att få kontakt med Adobe.

Det jättestora företaget har ingen som helst support på svenska språket för ärenden i stil med mitt. I Adobes webbaserade värld är det stört omöjligt att framföra sina klagomål via deras webbsidor.
– Kom inte och klaga, men köp gärna nytt, tycks vara den affärsidé som råder inom Adobe.

Och de funkar så länge de har kunder som jag.
Hittar jag ingen att klaga hos, så tvingas jag köpa nytt.
Tyvärr är det så – men så borde det inte vara!?

Lennart Forsberg

Den vita älgen Knut

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg mån, augusti 14, 2017 18:05:07


En vit älg i Värmland gör viral succé på nätet och jag drar mig till minnes en av mina barns sagoböcker: Historien om den vita älgen Knut!

Den vita älgen Knut minns gamla tider när skogen var full med blommande träd och lyckliga vita älgar, men i sagoboken är han ensam kvar. Knut tror att det har att göra med teknikens framsteg. Trafik, kalhyggen och besprutningsplan kan ställa till med mycket.

För den vita älgen Knut går det ändå bra. Han går som älg i huset hos familjen Lundgren. Knut vilar på på kökssoffan och läser dikter om sin barndom. Och han gör stor lycka som Lucia. Som lite mer vuxen engagerar han sig i miljöfrågor – Knut lockar många till sina torgmöten.
– Vi måste rädda våra skogar och vi ska vårda våra städer så djur och människor kan trivas, säger den vita älgen Knut bland annat.

Larserik Eriksson heter författaren som skrivit ner Knuts historia – en norrbottning som i vuxen ålder gjorde sig hemmastadd i Roslagen.
– Jag som har skrivit ner älgen Knuts historia tror att vi kommer att möta honom igen. I tidningar, radio och TV.

Så skrev Larserik Eriksson i sin sagobok 1979.
Sommaren 2017 blev han sannspådd.Uppmärksammad hövding

UmeåSkapad av Lennart Forsberg mån, augusti 14, 2017 09:16:24


1957 fick Västerbotten en landshövding från Skåne, Filip Kristensson var järnhandlare från Osby och hade suttit i riksdagen som folkpartist. Utnämningen av Kristensson uppmärksammades t o m av Svensk Damtidning! På förstasidan i nummer 47 från den 21 november 1957 presenterar tidningen sina tre huvudnyheter: Bing Crosby har gift sig, furstinnan Grace har det tråkigt och hövdingen i Umeå har flyttat in!

Att ha en skåning som landshövding kändes till att börja med en aning ovant för västerbottningarna. Konungens förlängda arm hade ju sedan 1931 rekryterats från Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad. Om än från Småland respektive Norrbotten sågs Gustav Rosén och Elof Lindberg som västerbottningar av de flesta. Filip Kristensson, med sitt skånska ursprung, hade också god koll på Västerbotten när han tillträdde som landshövding. Hans bror Yngve var lagman vid Hovrätten för Övre Norrland åren 1948-1956. Men när Filip fick flytta in i länsresidenset vid Storgatan hade Yngve flyttat söderut för att verka som borgmästare i Stockholm.

Hur gick det då till när Filip Kristensson blev landshövding?
Därom har jag berättat i en tidningsartikel i Västerbottens-Kuriren från 2007.

Sanningen att säga var Filip Kristensson inget förstahandsval. I Tage Erlanders dagböcker berättas om många andra som tillfrågades före Kristensson.

Före julen 1956 liknade statsministern försöken att finna en landshövding till Västerbotten vid ett spex. Men så särskilt roligt tyckte han inte att det var. I ett sista försök listade statsministern tre namn som skulle tillfrågas. Överst på den listan stod Filip Kristenssons namn.
– Jag har sett skog förr, sa han när han tackade ja till uppdraget den 23 december 1956.

Filip Kristensson verkade som landshövding i Västerbotten till 1965.
När han avgick, ordnades som brukligt en insamling i länet, med tanken att Kristensson – likt sina företrädare – skulle skänka penninggåvan till behjärtansvärda ändamål.

Så blev dock inte fallet. När Filip Kristensson lämnade länet förvandlades gåvan från västerbottningarna till grundplåt för familjens nya boende i Jönköping.

SSU fyller år på onsdag

PolitikSkapad av Lennart Forsberg sön, augusti 13, 2017 13:30:26

SSU firar sina första 100 år under 2017.
Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsklubb konstituerade sig i slutet av oktober 1917.
Så gamla meriter har inte SSU-klubben i Umeå – den fyller "bara" 94 år i veckan, närmare bestämt den 16 augusti.

Då – 1923 – hade stans socialdemokrater redan haft en ungdomsklubb sedan 1906, men verksamheten i den klubben var allt annat än livaktig.

Därför talades det tidigt om att bilda en ny klubb i stan, men det var först när Helmer Wikström från Sundsvall kom på besök som planerna tog fart. Han visste värdet av att arbetarrörelsen organiserade sig och han kunde också agitera. I ett historiskt perspektiv gjorde han sig senare ett namn som tidningsman på Stockholms-Tidningen och på Aftonbladet.

Den 16 augusti 1923 fick han några föga vidskepliga män att samlas i Kafé Linnéas klubbrum på Kungsgatan 62. Där var Elon Dufvenberg, Joel Nordin, G Ocklind, Karl Fredin, Nils Gullberg, K A Sundin, Gotthard Lindh, Sven Eriksson, Valdemar Petersson, Gustaf Koorp, Viktor Lundström, Arthur Bergsten och Ture Ekman. De tretton männen bildade Umeå Socialdemokratiska Ungdomsklubb, som medlemmarna emellan oftast kallades SDUK.

Gamla dokument vittnar om en diger verksamhet i ungdomsklubben. I jubileumshäftet från 1943 har signaturen Öwa skrivit en bordsvisa som berättar om de första två decennierna.

Öwa hette Arne Andersson, hans lillbrorsa Bengt skulle senare bli mera känd bland umeborna, bl a som John Skäjk, men också som ena halvan i Staffan & Bengt.

Så här skrev Arne Andersson 1943.

Om dagens SSU-are ger sig på uppgiften att skriva något liknande om de första 10 åren i klubbens historia har en hel del att jobba med framöver.

De har ju bara sex år på sig.
Förakt, hot och hat

PolitikSkapad av Lennart Forsberg fre, augusti 11, 2017 09:02:25


Ola Nordebos insiktsfulla krönika om de trakasserier och den skadegörelse som politiker (och ibland även journalister) utsätts för, sätter mina tankar rullning.

Först kommer jag att tänka på Axel Magnus Carlsson, ett journalistiskt original som på 20-talet fick sparken från Västerbottens-Kuriren p g a sina dryckesvanor, eftersom de inte låg i linje med Gustav Roséns ambitioner att torrlägga stan. Axel Magnus Carlsson startade då en egen tidning – Friskytten. I den spottade han ur sig sin journalistiska galla kring allt som han ogillade – och det var en hel del. Journalisten Carlssons skriverier retade förstås upp många i småstaden Umeå. 1926 tog en pensionatsinnehavare t o m fram knytnävarna, en händelse som skildrades så här i Dalpilen den 18 februari 1926.

Förutom på Axel Magnus Carlsson får Ola Nordebos rader mig också att tänka på min egen pappa, Henry Forsberg. Jag minns att han några månader innan han avled skrev ett debattinlägg om politikerförakt, rader som jag än idag kan tycka är läsvärda.

Så här skrev han den 10 juli 1981.


Svansföring

PolitikSkapad av Lennart Forsberg tis, augusti 08, 2017 08:51:05

Förre finansministern Anders Borg har, enligt egen utsago, betett sig illa.
Det ska massmedia inte berätta om med namn och bild, verkar många tycka.
De som tycker så, tycker nog inte heller om mitt anonymiserade rimmande:

Svansföring

En man med örat prytt med ring
har på örat irrat kring.
Under åren på Finans
hade håret också svans.
Men hans svans, tycks många mena,
syns nu mest emellan bena.
Lennart Forsberg

Nästa »