Å andra sidan

Å andra sidan

Levande språk?

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg ons, april 19, 2017 07:07:25


Vårt språk förändras, men är fördenskull inte alltid levande...
Mitt huvud – som är av äldre årsmodell – har alltid ansett att den livlöse saknar liv, är död med andra ord. I moderna tidningar – med yngre journalister än jag – betyder ordet livlös allt oftare medvetslös. Rubriker som den ovan får det att klicka till i mitt gamla huvud.

Den berättar inte enbart att den livlöse dog, den handlar också om nyhetsprioritering.
Rubriksättaren tycker uppenbarligen det är viktigt att tala om att personen var vid liv (det vill säga livlös!?) innan frånfället.

Det får mig att minnas den journalistiska bevakningen av hovet efter prins Bertils bortgång 1997.
– Var prinsen vid liv när han avled, frågade en journalist.

Maskommunikation

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg sön, mars 26, 2017 21:38:03


Twitter är masskommunikation.
Twitter kan också vara misskomunikation.
Den gångna veckan handlade det även om maskommunikation på Twitter.

Ett ord i en tweet från en TT-journalist fick en polisman att gå i taket:
– Men va fan?!? Hur obildad är du? Det heter ”Mas” Eller ”Dalkarl”.
Sedan var karusellen igång. Snacka om masrörelse!

Polismän och självutnämnda språkpoliser yttrade sig tvärsäkert.
Det är ju så lätt att vara tvärsäker när man har fel!?

För egen del har jag inga problem med dalmasen. Jag kan inte reta upp mig på Kalle Moraeus, han som underhåller på temat ”En dalmas i storstan”.
De mest högljudda twittrarna under förra veckan (de är nog i maskopi!?) tycker nog att det lika galet som att säga ”En stockholmsk stockholmare i Stockholm".

– Retar du upp dig på ting som är små, är du väl inte större än så, skrev Alf Henrikson i en dagsvers 1972. Hans vers är tröstens ord för oss som tycker att dalmasen har en plats i svenska språket – precis som ekenskisen och skånepågen.

Vi som sitter lugnt mitt i mashysterin, tycker att poliser och språkpoliser har så mycket annat att engagera sig – rumpmasar och surjämtar till exempel.

Varför baktala alla rumpmasar, som ju borde kallas rumbmasar från Rumboland!?
Och varför inte göra alla surjämtar glada genom att tala om varför de kallas som de kallas!?

De masvisa får gärna – som plåster på såren – göra massorna visa.

Huvudalternativ

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg ons, mars 08, 2017 09:09:29

Hörde att Nordegren & Epstein i gårdagens P1-program efterlyste ett svenskt namn på de rosa mössor som kvinnor världen över tar på sig för att manifestera mot USA:s president Donald Trump. Senare på eftermiddagen – under min egen joggingrunda – virvlade en mängd namnförslag runt i mitt huvud. Till min egen joggingtrötta förvåning dök det först upp lämpliga (och olämpliga) namn på engelska!

Header. En huvudbonad som skapar rubriker.

Sticker. Sitter som en smäck – eller snarare som ett klistermärke – på huvudet.

Stop Hat – Top Hat är ju inte bara namnet på en herrhatt, det var på 50-talet också namnet på en s k pinup-tidning, och det är väl fortfarande namnet på en glasstrut – sug på den!

Cap Top. När handlingskraften är huvudsaken, när det inte är gott nog att sitta med en laptop i knät.

Rosie. Till minne av färgstarka Rosa Parks (och Rosa Luxemburg om man kammar benan på vänsterkanten).

Men nu var det ju ett svenskt namn på de rosa s k Pussy Hats, som Nordegren & Epstein (i varje fall Nordegren!) efterlyste igår.

Det är mycket svårare. Förmodligen är ingen joggingrunda i världen tillräckligt lång för att komma på andra namn än de som folkhumorn redan tagit till sig.
Men man kan ju alltid försöka :-)

Stickan. När Sticker passerade genom mitt huvud stack Stickan också upp! Han stickar väl? Och Stickan fick mig att minnas Stig Malm och hans omtalade fittstim!

Kalle. Är man en Karl kan man bli kallad Kalle? Å då kan man väl ha en Kalle på pallet om man är en kvinna?

Skalla. Feminint nyord med huvudanknytning. Deras demonstrationer kallas förstås skallgång: Ropen skalla: Vi älskar alla! De som går med i den nyskapade folkrörelsen uppfyller naturligtvis alla skall-krav.

Längre än så nådde inte kreativiteten under min joggingrunda.
När den var slut var påhittigheten slut. Och slut var även jag!

Säg flaska om fiasko

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg fre, mars 03, 2017 08:01:10


Min fiaskobetonade insändare publiceras i dagens Västerbottens-Kuriren.
Av den kan man dra slutsatsen att man gör fiasko när man presterar på bottennivå.

Med insändaren i bakhuvudet drar jag mig också till minnes talesättet ”att inte säga flaska”, som lär ha sitt ursprung i en historia berättad i skämttidningen Strix 1906.
Den historian handlade om en man som mer än gärna tog sig ett glas (för att inte säga flaska!). När han låg på sitt yttersta gjorde hustrun allt för att få ett livstecken från honom.
– Kan du säga soffa?
Men mannen rörde inte en min och definitivt inte sin mun.
– Kan du säga dragkista?
Men mannen låg fortfarande tyst och stilla.
– Kan du säga flaska?
– Ä de nå i a?

Prischock

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg ons, mars 01, 2017 08:19:15


Aftonbladet tycker nog det brådskar,
prisa Donald Trump med Oscar!?


Prischock

Presidenten tror för egen del
att han aldrig nånsin kan ha fel,
men det är ju blott ett skådespel.

Sämsta huvudrollen är hans gren
där lögnen ständigt vill ge sken
att Trump kan ställa till en scen.

Lennart Forsberg

Sångkorv

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg mån, februari 20, 2017 13:22:09

– Vad är det som händer i Sverige, vem kunde tro det, frågade sig Donald Trump.
Klart som korvspad att han blev förvånad! För vem kunde tro att Owe Thörnqvist skulle ta sig till final i Melodifestivalen!?
Det var väl det enda oväntade som hände i helgen!?

Mannen som slog igenom med "Varm korv boggie" 1959, klev upp på scenen (som gubben ur korvlådan) och sopade banan med sina unga medtävlare. De var chanslösa, inte ens tajta, specialsydda scenkläder (s k korvskinn) fick korvgubben Owe att tappa fattningen om sin barstol till rullator.

Donald Trump – med alla sina korvören – tycks ha svårt med moderna tiders matvanor. Numera finns det ju korvar från världens alla hörn i Sverige, en del med så svåra namn att inte ens korvstoppning lär oss att stava till chorizo och gyulai kolbász. Annat var det förr – då fanns det bara hamburgare och parisare i Sverige. Vad än Donald Trump tycker, var det varken godare eller bättre förr.

Nu är det andra tider som gäller.
Efter "Varm korv boggie" har ”Boggieman Blues” tagit vid.

Det får idrottsnörden i mig att vakna till liv. Jag råkar ju veta att Owe Thörnqvists korvgubbe från 1959 i själva verket handlade om ”Åmål” Persson, ledande supporter för fotbollslaget Sirius i Uppsala.

Med den vetskapen väcks lusten att med en visa även uppmärksamma Umeås mest idrottsintresserade korvgubbe – ”Bigge” Öhman älskade sitt Sandåkern!

Visan om Bigge borde heta ”Biggeman Blues".
Och den borde naturligtvis släppas ut i offentligheten i samband med en korvskiva.

En annan historia

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg tor, januari 19, 2017 10:47:10


”En annan historia” heter en ny bok som berättar om 51 starka kvinnor från förr och nu, från Sverige och från andra länder. När jag hör ett samtal om den boken i Sveriges Radio, drar jag till minnes en inbunden artikelsamling i min egen bokhylla! I den samlingen finns 73 personporträtt under vinjetten ”Svenskar i täten”, artiklar som alla publicerades i gamla Aftontidningen åren 1942 och 1943. En annan historia, om man så vill…

– Hur många av den tidens svenskar i täten var kvinnor, frågar jag mig när jag drar mitt inbundna exemplar ur bokhyllan.

Svaret visar sig vara att gamla A.T. uppmärksammade tretton kvinnor. De – och de ingresser som A.T. valde att presentera kvinnorna med – berättar också litegrann om den tidens syn på jämställdhet:

Delsbostintan. Gement populär historieberätterska och radioröst, kung Oscars, kungahusets och hela svenska folkets vän, svärmor till Albert Engströms son och beundrad av Albert. Mor till 6 skötsamma, duktiga barn.

Karin Ekelund. Lektorsdotter från Ystad. Studentska. Chosefri primadonna. Den nya svenska filmens galjonsfigur. Mannavettsbräcka.

Marika Stiernstedt. Dotter till en svensk general och en polsk grevinna. Författarinna. Ordförande i Sveriges författareförening. Sekreterare i samfundet De Nio. En av initiativtagarna till Rädda Barnen efter förra världskriget. Flygarbaronens och sedermera Ludvig Nordströms maka.

Pauline Brunius. Den svenska scenkonstens leende lady. Radioaktivist. Teaterambassadris i öst och väst. Dramatenchef.

Jenny Nyström. Follskollärardotter från Kalmar. Porträttmålarinna. Illustratör. Jultomtens och Blåkullakärringens mamma. Humor- o. humörfrisk 88-åring.

Nanna Svartz. Lektorsdotter från Västerås. Professor i medicin vid Karolinska institutet. Överläkare för medicinska kliniken vid Karolinska sjukhuset. Sveriges första och enda statsanställda kvinnliga professor.

Kerstin Hesselgren. Läkardotter. F.d. yrkesinspektris. Ledamot av riksdagens andra kammare. Det svenska socialarbetets grand old lady.

Maja Carlquist. Västgötska. Maka och mor. Gymnastikdirektör. Sofiaflickornas världsberömda ledarinna.

Lydia Wahlström. Kvinnosakspionjär. Författare. Pedagog. Vältalare. Gymnast och cyklist. Humoristisk medmänniska. Professor.

Tora Teje. Stockholmska. Rännstensunge. Scengeni. Tragisk primadonna med skrattlystna ögon. Impulsiv filmskådespelerska och radioartist. Publicitetsrädd publikgunstling. Maka till en hovfotograf.

Alva Myrdal. Uppsalaflicka. Socialdemokrat av födsel och ohejdad vana. Akademiker. Barnpsykolog och socialpedagog. Rockefellerstipendiat. Rektor vid Socialpedagogiska institutet. Maka och mor. Nytidsmänniska och vägröjare. Modig kvinna.

Eleonor Lilliehöök. Herrgårdsbarn från Uppland. Herrgårdsfru i Uppland. Inspirerande ledarinna för Sveriges husmödrar. Ordförande i Husmodersförbundet. Vice ordförande i radionämnden. Landstingskvinna. Styrelseledamot i svenska slöjdföreningen och föreningen Norden. Mamma till fem barn. Nobel personlighet. Femtiosexåring.

Inga Tidblad. Den svenska teaterns, filmens och radions ljuvaste skådespelarerska med air av poesi och romantik. Madonna och mor.

Takt och ton i idrotten

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg sön, januari 15, 2017 09:17:35

Söndagsintervjun i P1 – ett fantastiskt samtal mellan Martin Wicklin och Björn Ranelid – får mig att leta fram några rader som jag skrev 2004 i Västerbottens Idrottshistoriska Sällskaps medlemsblad Visuellt. Under rubriken "Takt och ton i idrotten" berättar jag om några idrottsprofiler som om också haft kulturella framgångar.

En av dem som jag berättar om är Björn Ranelid, som gärna framhåller hur duktig han var som fotbollsspelare. Han brukar dock inte berätta att han aldrig fick plats i Malmö FF:s allsvenska startelva en enda gång, han spelade bara en match i Svenska Cupen. Det blir inte mycket bättre när han talar om att han även spelat i Helsingborg och Trelleborg, för när han spelade i de klubbarna hade de ingen plats i Allsvenskan.

I sina uppblåsta idrottsmeriter, kan man faktiskt påstå att Björn Ranelid har stora likheter med Victoria Silvstedt och Ivana Trump!

Nästa »