Å andra sidan

Å andra sidan

Sten, snus & poser

SportSkapad av Lennart Forsberg mån, februari 19, 2018 09:35:25


Vinterolympiaden i Sydkorea pågår för fullt.
Mitt i det intensiva tävlingsprogrammet är det inte så lätt att ha olympiska perspektiv på tillvaron. Vad kommer nästa generations Jens Lind att berätta om vinter-OS 2018 när det gått sisådär ett halvsekel!?

Det är mycket lättare att låtsas vara sin egen Jens Lind och berätta om den allra första vinterolympiaden i Chamonix 1924.

Då visste inte ens de som deltog att det var den allra första vinterolympiaden! Först ett drygt år efter tävlingarna i Chamonix gav IOK arrangemanget officiell status som vinterolympiad.

Intresset att få delta i Chamonix 1924 var också ganska ljumt. Många storrännare föredrog att stanna hemma, de ville inte missa disktriktsmästerskapen som avgjordes samma vecka. En av dem så åkte ner till till Chamonix var i alla fall Torkel Persson från Frankrike(!) utanför Offerdal. Storrännaren Persson (som i den tidens tidningar nästan alltid kallades lappen Torkel Persson) blev femma på 5-milen och därmed bäste svensk.

Tågresan ner till Chamonix var på sitt sätt ett större äventyr för honom.
– Hur mycket snus får jag ta med mig in i Frankrike, frågade han sina ledare.
– Fyra hekto, svarade ledarna som garderade sig för Torkel Perssons snusvanor genom att utrusta hela den svenska truppen med snusdosor.
Det lugnade inte Torkel Persson. När han passerade de franska tulltjänstemännen hade han för säkerhets skull fyllt hela sin mun med ett halvt kilo snus!

Bland de andra som tävlade i Chamonix fanns också en 11-årig konståkerska från Norge, som – likt en konståkningskrumelur – slutade som åtta 1924. Vid de efterföljande olympiaderna i S:t Moritz, Lake Placid och Garmisch Partenkirchen gick det bättre – då blev det guld för Sonia Heine.

I Chamonix 1924 fanns även curling på programmet. Med tre deltagande länder var det en lätt match för Sverige att ta hem silvret bakom storfavoriten England – det franska laget hade arrangörerna plockat ihop i all hast för att kunna visa upp en full prispall!

I det svenska laget var Johan Petter Åhlén skipper – han kallas än idag för curlingpionjär.

Johan Petter föddes med efternamnet Andersson i Åls socken utanför Leksand – idag mer känt som Insjön. När han i skolåldern började jobba på en postorderfirma tillsammans med en några år äldre släkting tyckte arbetsgivaren att det blev alldeles för många Andersson på firman, så Johan Petter valde att byta efternamn – med rötterna i Ål började han kalla sig Åhlén medan släktingen föredrog efternamnet Holm. När Johan Petter var 20 år gammal startade de två en egen postorderfirma, Åhlén & Holm! Bland dem som tidigt tog anställning hos Åhlén & Holm fanns en annan yngling från Ål, han hette Clas Ohlson...

Men det är som man brukar säga en annan historia.Klasskamp

SportSkapad av Lennart Forsberg ons, februari 14, 2018 19:34:00

Det finns de som tror att idrotten blir renare och rättvisare om man inför klassindelning som bygger på syreupptagningsförmåga. Det tvivlar jag på. Drar man ut konsekvenserna av det resonemanget tävlar till slut alla i en klass för sig. Snacka om klasskamp!?

Klasskamp

Idrott på rättvis arena
har klasser för styrka i bena.
De i vårt yttersta toppskikt
har klasser för olika kroppsvikt.
Klasserna blir ganska många
när man skiljer på korta och långa.
Klasser för äldre och unga.
klasser för luft i din lunga.
Och klasser för kvinnor och män
i väntan på han, hon och hen.

Lennart Forsberg

Skidfina Stina

SportSkapad av Lennart Forsberg tis, februari 13, 2018 19:20:05

Ibland har man tur. När jag i morse knackade ner några rader till Radiosporten hade jag ingen aning om att jag hade talanger som spågubbe – men de hade jag... i eftermiddags vann Stina Nilsson OS-guld på sprintdistansen.

Skidfina Stina
En skidtjej på sprintens arena
har farten i kroppen och bena.
När vår Stina tar fart,
vankas arton karat
om de andra ej lyckas att gena.

Lennart Forsberg

Silver-Sebastian

SportSkapad av Lennart Forsberg mån, februari 12, 2018 22:17:16

Sebastian Samuelsson tog OS-silver i skidskyttets jaktstart.

Silver-Sebastian

En skidskytt på pall i Korea
hade ej som sitt mål att bli trea,
så han sikta och sköt
å ett silver han snöt
framför näsan på ess som blev snea.

Lennart Forsberg

Kalla fakta

SportSkapad av Lennart Forsberg mån, februari 12, 2018 07:53:10

Charlotte Kalla vann guld i skiathlon vid OS i Pyeongchang.

Kalla fakta

En atlet som vann guld i Korea,
åkte från både tvåa å trea.
Vilken kraft, vilken fart,
vilken flygande start,
ja, den motorn tycks driven av rea.

Lennart Forsberg

E-sport fetbort?

SportSkapad av Lennart Forsberg tor, februari 08, 2018 09:11:47

Löper de stora olympiska spelen
risk att förvandlas till otympliga spelen?

E-sport fetbort?

Olympiska spelen förenar

en massa olympiska grenar.

Än har det inte hörts något snack

om olympiska spel uti schack?

Då snackas det mer inom e-sport,

en ”sport" jag vill påstå går fetbort.

Lennart ForsbergBlåsväder i hästväg – i år också

SportSkapad av Lennart Forsberg tis, januari 16, 2018 09:53:13

Peder Fredricson fick Jerringpriset igen!
Och plötsligt är det jag skrev för ett år sedan åter aktuellt:

Ryttaren Peder Fredricson fick årets Jerringpris.
Det priset – som brukar kallas svenska folkets pris – kan också vålla folkstorm.
– Nä nu jävlar, det ryktas att ryssarna hackat sig in och röstat i Jerringpriset, formulerade sig en av många överraskade twittrare.

Årets Jerringpris får mig att minnas att även Bragdguldet – för länge sedan – utdelades efter röstning via Svenska Dagbladet. Den röstningen upphörde redan 1927, då seglaren Sven Salén fick flest röster efter att seglarna tryckt upp egna röstningskuponger som distribuerades till kunderna i juvelerarbutikerna K. A. Anderssons och Hallbergs. I folkstormen efter Sven Saléns bragdguld valde Svenska Dagbladet att låta en jury utse framtida pristagare.

Efterspelet efter Sven Saléns bragdguld 1927 har för övrigt vissa likheter med eftersnacket på Twitter efter Peder Fredricsons Jerringpris.
– Är det sport att sitta och kajka i en båt, frågade man sig 1927.
– Hästen borde ha vunnit Jerringpriset, twittras det 2017.
– Hur mycket punsch gick det åt i båten, frågade man sig 1927
– Skumpa på en häst, Skål! twittras det 2017.

90 år hit eller dit spelar ingen roll. När det stormar om seglaren är ryttaren i blåsväder.

Clarence von Rosens pokal

SportSkapad av Lennart Forsberg tor, december 07, 2017 18:50:17


Fråga en gävlebo var von Rosens pokal förvaras och du får svaret:
– I något förråd på länsmuseet.
Ställ samma fråga till en anställd på Svenska Fotbollförbundet och du får svaret:
– I något förråd på förbundet.

Samma fråga med två olika svar… och förmodligen är båda svaren korrekta!

Von Rosens pokal instiftades av Clarence von Rosen – äldre bror till Eric von Rosen som omnämns i mitt föregående blogginlägg.

Efter tre segrar i von Rosens fotbollsturnering (1899, 1900 och 1902), erövrade Gefle IF den Rosenska pokalen för alltid. Gelfes tidiga fotbollsframgångar sas bero på att klubben hade en engelsman i laget. I slutet av 1800-talet lär han ha varit en av få i Sverige som med egna ögon sett fotboll spelas!?

Några år senare, närmare bestämt 1904, bildades Svenska Fotbollförbundet med Clarence von Rosen som förbundets förste ordförande. I den vevan återuppstod också von Rosens pokal. Under nästan hela 1900-talet belönades de svenska mästarna i fotboll med en inteckning i von Rosens pokal.

Clarence von Rosen var en stor idrottsentusiast.
Intresset för idrott fick honom t o m att ge överge sin officerskarriär. Som hovstallmästare hade han större möjligheter att arbeta för idrottens utveckling på många plan. Han blev snabbt något av en centralfigur i så skiftande grenar som motorsport, bandy, fotboll, tennis, skridsko, jakt och fiske, skytte, segling, simning och rodd – men mest av allt vurmade han för hästsporten.

Med sina s k mormorspengar – von Rosens mormor från Amerika var god för många miljoner dollar – gav Clarence von Rosen också ekonomiskt stöd till många idrottsevenemang. Trots goda ekonomiska förutsättningar hände det ibland att även han sträckte fram tiggarstaven.

Clarence von Rosen uppvaktade bl a Alfred Nobel i hopp om att han skulle säkerställa den svenska hästavelns framtid. Det var en vädjan som inte föll Alfred Nobel i smaken:
– Hästarna är blott en bisak i vår mekaniserade tid och det är ganska märkvärdigt att de fortfarande används. Velocipedaveln kommer snart att ersätta hästaveln, varefter dessa näpna och intressanta djur komma att figurera bland rariteterna i zoologiska trädgårdar.

Alfred Nobel trodde inte på hästen, han trodde på stålhästen...

Clarence von Rosen hade också många idrottsliga förtroendeuppdrag.

Redan 1900 valdes han in i Internationella olympiska kommittén – i den satt han till 1948. I Sveriges olympiska kommitté, SOK, tog han plats 1913, efter att ha haft ansvaret hästtävlingarna under olympiaden i Stockholm 1912. I SOK satt von Rosén till 1950. Clarence von Rosen ingick även i Svenska Dagbladets första s k bragdjury åren 1928 till 1934. Dessförinnan utdelades bragdmedaljen efter en nationell omröstning – ungefär som Jerringpriset delas ut idag.

Clarence von Rosens meritlista som idrottsledare är imponerande.
Men han hade också en del andra intressen, som inte är lika meriterande…

Modern forskning har visat att Clarence von Rosen var aktiv nazist på 1930- och 40-talet. Han – och hans bror Eric – tillhörde de s k överklassnazisterna och talade gärna väl om Hermann Göring och Adolf Hitler.

Hermann Göring gifte in sig i den von rosenska släkten 1923.
Och efter olympiaden i Berlin 1936 rundade Clarence von Rosen av sin resa i Tyskland med att besöka de nazistiska partidagarna i Nürnberg. Tre år senare ingick han i en svensk delegation som reste till Berlin för att uppvakta Adolf Hitler på hans 50-årsdag.

Clarence von Rosens nationalsocialistiska sympatier fick – långt senare – Svenska Fotbollförbundet att avbryta utdelandet av von Rosens pokal till den de svenska mästarna. Från och med 2001 kämpar den svenska fotbollseliten om Lennart Johanssons pokal.

Inom KAK, Kungliga Automobilklubben, som Clarence von Rosen också tog initiativ till delas dock fortfarande Clarence von Rosen-medaljen ut.

Här ligger en film där Clarence von Rosen om sitt idrottsliv.Nästa »