Å andra sidan

Å andra sidan

Kulan i luften!

UmeåSkapad av Lennart Forsberg tis, maj 22, 2018 08:00:02

Bollen är rund, men planen är inte så plan!
Det hindrade inte unga flickor i Umeå Södra att köra ett träningspass igår (21 maj 2018).

Till saken hör att de tränar på den idrottsyta som som Umeå kommuns ansvariga inte anser sig behöva. Eftersom de inte hittar några noteringar i Umeå Fritids bokningssystem används den inte, säger Umeå kommun. Därför tänker de lägga beslag på Böleängs enda äng för att ge plats åt en förskola.

Hade de ansvariga i Umeå bemödat sig att titta på själva verkligheten hade de haft en annan bild av spontanidrotten i Umeå kommun.
Som närboende radhusägare har jag redan sett äldre ungdomar ägna sig åt brännbollsträning på Böleängen. Ännu äldre ungdomar – pensionärer alltså – har nöjt sig med att sitta i solen på sina picknick-filtar.


Här har jag samlat mina andra inlägg om den planerade förskolan på Böleäng.

Tvättäkta konst

UmeåSkapad av Lennart Forsberg fre, april 27, 2018 18:36:15

Umeå har sina konstnärliga landmärken.
Ett av de senaste tillskotten är klädnypan vid Konstnärligt campus, som får många besökare att höja på ögonbrynen.
– Den ser ut som klädnypan utanför Liège, skulle belgiska gäster kunna säga.
– Den ser ut som klädnypan vid golfbanan utanför Istanbul, skulle turkiska gäster kunna säga.
– Den ser ut som klädnypan i byn Nicey-sur-Aire, skulle franska gäster kunna säga.

Alla har rätt! Den turkiske konstnären Mehmed Ali Uysals skapelse ”Skin” finns i fyra versioner – den som står nere vid Umeälven heter ”Skin 4” och är m a o yngst i kvartetten. Mest omtalad är ”Skin 2” i Chaudfontaine utanför Liège, som av konstkännare brukar omnämnas som ett av de finaste exemplen på offentlig konst i Europa. Om klädnypan i Umeå inte var först så lär den i alla fall vara störst – Mehmed Ali Uysals verk i Umeå sägs vara 11,5 meter hög och väga 9 ton!

Fast om sanningen ska fram finns det andra klädnypor som är större än så.
Svenskfödde Claes Oldenburg skapade redan 1976 en klädnypa i Philadelphia, USA, som sägs vara 14 meter hög (se nedan).

Oldenburg föddes i Stockholm 1929 och hamnade i USA i unga år där hans far verkade som diplomat. Som konstnär har Oldenburg inte bara ägnat sig åt klädnypor. Vardagslivet har inspirerat honom på många sätt. Några exempel:

En såg

En säkerhetsnål

En murslev

En glasstrut

En näsduk

En trädgårdsspade

En sked och ett körsbär

Och en massa annat
Tungt vägande vägskäl

UmeåSkapad av Lennart Forsberg mån, mars 26, 2018 09:20:41

För 17 år sedan satt jag i styrelsen för vår radhussamfällighet på Böleäng som gav mig i uppdrag att skriva en insändare som skildrade vår oro för E12-ans dragning över Röbäcksslätten. Jag vill minnas att både VK och VF publicerade texten, även om klippet ovan är hämtat från VF den 29 maj 2001 – ett klipp som hamnade i min hand när jag letade efter väl dolda lösenordsuppgifter :-)

Den texten tål att läsas än idag.

Umeå. Mer kokosboll.

UmeåSkapad av Lennart Forsberg ons, mars 07, 2018 07:48:33

"Tårtgeneralen" har premiär i dagarna. Det är film om småstadslivet i Köping som 1984 serverade världens längsta smörgåstårta, 510 meter lång.
Det är en film som får mig att också tänka på Umeå – en stad som också kan anstränga sig för att bli bäst i världen.

Du minns väl sommaren 1988?
Då dukades världens största kokosboll upp på Rådhustorget!

Jag minns inte vem som var kokosbollgeneral i Umeå, men jag minns att kokosbollen bakades för att uppmärksamma de hundra år som gått sedan stadsbranden 1888. Vad en kokosboll hade att tillföra de eldfängda minnesbilderna fattade jag aldrig – men några baktankar fanns det säkert, i varje fall på varuhuset Åhléns som ställde upp med sina bageriresurser.

1988 var jag så ointresserad av evenemanget att jag inte ens tog mig ner till torget för att se skapelsen, som det lär ha krävts 17.000 munnar för att orka äta upp. Du som är sugen att slå det snart 30-åriga rekordet ska veta att Umeå använde följande ingredienser: 135 kg smör, 18 kg socker, 162 kg havregryn 22,5 kg kakao, 2,7 kg vanilj och 2,7 kg mocka.

1988 gjorde Umeå kommun också en film! Och kan man tänka sig – den filmen låg jag bakom! Med stans mellanstadieelever för ögonen gjorde jag och en kompis en film som berättade stans historia. Den historian kan man se på Youtube idag:

Kommunala pratmakare

UmeåSkapad av Lennart Forsberg tor, mars 01, 2018 09:31:06


I en insändare i dagens VK har jag åsikter om de långrandiga sammanträdena i Umeås kommunfullmäktige. (I mitt originalmanus rosar jag ordföranden Marie-Louise Rönnmark mer än vad insändarsidan hade plats för).

Jag har full förståelse för att de som står upp i talarstolen aldrig ska vara (och aldrig kommer att bli) några ståuppare. Men visst skulle de – av ren självbevarelsedrift – kunna förbättra sin talförmåga? Kan man tala till sina lyssnare, kan man också tala till sina väljare…

Dagens politiker får självfallet politisk skolning, men finns det tid och intresse för dagens politiker att skola sin talförmåga? Jag tvivlar på det – och med några gamla jubileumsböcker från SSU i min hand är jag – motvilligt – benägen att säga att det var bättre förr.

Tänka sig att den socialdemokratiska ungdomsklubben i Umeå på 30- och 40-talet arrangerade talkörer och revyföreställningar! Klart att sådana initiativ gav dem scenvana – en av dem som deltog var lokförare och hette Bengt Andersson, moderna umebor minns honom som Staffan Lings kompis i Sant & Sånt.

På de interna klubbmötena tränade SSU-arna också sin talekonst. Under rubriken medlemmarnas kvart kunde vem som helst få i uppdrag att tala om vad som helst: idrotten och arbetarrörelsen, kommunismen eller socialdemokratin, fanan som symbol, dagens tidning, kvinnan och politiken, ungdomens nöjesliv, kvinnan och cigaretten, hur ska man använda sin fritid...

Inte utan att man undrar hur det kunde låta på den tidens politiska möten?
Och hur skulle det låta om dagens lokalpolitiker tog sig an samma ämnen?
Det kan jag inte tänka mig.

Jag har även svårt att tro att något ungdomsförbund av idag skulle kunna spela upp en kabaré på Folkets Hus.

Nedanstående föreställning spelades upp när SSU i Umeå 1948 firade sitt första kvartssekel. Han som benämns Bengt i programmet är lokföraren Bengt Andersson, i vissa sammanhang även känd som John Skäjk.Fridas fredag

UmeåSkapad av Lennart Forsberg fre, februari 16, 2018 12:45:41

Frida Hansdotter vann olympiskt guld i slalom!

Fina Frida

En utförsatlet ifrån Norberg
vid OS har utfört ett storverk.
Det ska, vill jag lova,
kallas utförsgåva
att inte ens rädas ett storberg.

Lennart Forsberg

Inget tilltalande tilltal

UmeåSkapad av Lennart Forsberg fre, februari 16, 2018 09:17:29

Dessa rader skickade jag till VK för en vecka sedan i tron att den skulle publiceras som insändare – men det verkar min text inte duga till? Raderna är föranledda av den bristfälliga – och i vissa fall förvirrande – information som vi närboende fått angående planerna på en förskola på Böleäng.

Inget tilltalande tilltal

Hur tilltalar man en kommun?
Jag har gjort några försök utan tilltalande resultat.
Mina åsikter har mestadels mötts med tystnad och jag tycker mig ana en talande tystnad…

Det började i höstas – under en semester på Mallorca meddelade kommunen att en förskola skulle placeras bakom vårt radhus. Det var uppenbarligen bråttom, vi hann inte ens hem från Mallorca för att lämna in synpunkter på de kommunala förskoleplanerna.

Men det finns ju e-post! Ett tiotal kommunala e-postadresser nåddes av synpunkter från semesterhotellet. Hemma i Umeå förtydligades synpunkterna i två e-brev till – bl a med ett förslag till alternativ placering av den tilltänkta förskolan.

Raderna tycks ha tagits emot med stillatigande förvåning. Förutom några artighetsfraser och ett(1) svar som andades svarslöshet, hörde ingen av sig.

Men nu har vi fått ett brev till. Och det med ett tilltal som tyder på att kommunen kommunicerar med fastighetsbeteckningar. Det är jag som är Fröhuset 40!

Arbetet med en förskola på Böleängs fotbollsfält fortsätter tydligen planenligt.
Och synpunkter från de närboende förbigås fortfarande med tystnad.
Jag blir brydd när kommunen inte bryr sig...

Byggnadsnämnden tycker uppenbarligen att det är helt i sin ordning att placera en förskola på en äng reserverad för idrottsändamål. Och det på en idrottsyta som – tack vare ideella krafter – fungerat som fotbollsarena för flera av Umeå Södras fotbollslag under många år.

Det stör mig. Och det är inte det faktum att kommunen inte bryr sig om mina åsikter som irriterar. Det är tystnaden som stör.

Invånare som hör av sig är alla – oavsett åsikter – väl värda ett värdigt bemötande.
Umeås företrädare, som gärna dansar med de stora elefanterna, framstår mer och mer som en tiger… hoppsan, jag menar förstås att kommunen framstår som en som tiger.

Så borde det inte vara. Sett från mitt perspektiv från Fröhuset 40 iklär jag mig gärna rollen som Busfröet, 70, och vädjar till kommunen att ta sin egen slogan på större allvar. Jag vill bo i en kommun med mottot:
Umeå. Mer tilltalande!

Lennart Forsberg

PS! Här har jag samlat min samlade korrespondens i förskolefrågan.Bussiga turer i retur

UmeåSkapad av Lennart Forsberg fre, januari 12, 2018 09:50:43


Bussarna i Umeå påminner mig om min pappa Henry Forsberg!
Det var nämligen han som lanserade namnet Ultra som en förkortning på Umeå Lokaltrafik AB.

Min pappa jobbade som kamrer på Umeå Bilkompani där disponenten (och senare direktören) Rune Gabrielsson bad honom om en hjälpande hand när föräldrarnas bussbolag började få körningar åt Umeå stad – då dög det inte med Gabrielssons Linjetrafik.
– Är du bussig(!) och hittar på ett mer stadsanpassat namn till mammas och pappas bussbolag, sa disponenten till sin kamrer.

Resultatet av kamrerens tankemödor blev ULTRA.

Familjen Gabrielsson var nöjda med det, så nöjda att kamreren på Umeå Bilkompani också fick i uppdrag att skapa företagets första logotyp. Och när han ändå var i farten fick han fortsätta att göra familjen Gabrielssons bussannonser!

Annonsen ovan är från den 21 september 1949.
Bussen på bilden är den första i övre Norrland med utrymme för fast konduktör.

Annonsen nedan är från den 5 februari 1953.
Bussen på bilden är den första bussen i Norrland med ”tänkande utgångsdörr” – den styrdes m a o av fotoceller.
Nästa »