Å andra sidan

Å andra sidan

Mellan Shimmy och Jimmie

PolitikSkapad av Lennart Forsberg mån, juli 11, 2016 08:31:13


När Jimmie Åkesson i Almedalen började tala för mer svensk folkdans och färre afrikanska danser, kändes det som att resa från 2000-talet till 20-talet.

På 20-talet var det många som upprörde sig över negerkulturens negerdanser (man sa så på den tiden!). Framför allt var det nymodigheterna jazz och shimmy som somliga förfasade sig över. Klippet ovan är från tidningen Dalpilen den 4 juli 1922.

Den som i artikeln slår fast att jazz aldrig kommer att spelas på Skansen var Kurt Belfrage, börschef och Rotary-pionjär i Sverige.

Även i Umeå förfasades många över de lockelser som rytmer från främmande länder förde med sig. 1923 diskuterade fullmäktige t o m om dans skulle förbjudas. Något förbud blev det dock inte – annat än på Gammlia! Men även det förbudet luckrades upp. Tämligen omgående tilläts dans en dag i veckan, med förbehållet att man på Gammlia endast fick ägna sig åt svensk folkdans. Sedan dröjde det inte länge förrän Gammlia skaffade sig en egen dansbana! Sådana fanns det många på 20-talet.
Så här annonserades det i Västerbottens-Kuriren den 7 juni 1929.

Där gick det som en dans, även för dem som ägnade sig åt shimmy, Jimmie...