Å andra sidan

Å andra sidan

Konstkritik ska torgföras!

UmeåSkapad av Lennart Forsberg lör, augusti 27, 2016 08:31:30

Stig Lindbergs konstnärskap är på tapeten igen.
En till vissa delar förstörd och till andra delar magasinerad fontän upprör många umebor det år Stig Lindberg skulle ha fyllt 100 år.

Och det är väl bra – synd bara att det inte hördes några upprörda röster när det fortfarande fanns möjlighet att restaurera konstverket.

En tröst i dagens bedrövelse är att Stig Lindbergs vänner även har annat att uppröras över. Vad sägs om väggreliefen som ursprungligen placerades som en utsmyckning i anslutning till Domus-restaurangen!?

Nu konkurrerar väggreliefen om uppmärksamheten med massor av reklamskyltar för gallerians kommersiella utbud. Och som om inte det vore nog är reliefen dold bakom somrigt lövverk och ett draperi av året-runt-hängande adventslampor.
Det är helt uppåt väggarna, tycker jag…

Stig Lindbergs fontän i driven koppar på Renmarkstorget är inte heller någon vacker syn.
Den ser övergiven och skamfilad ut – en fontän som under många år saknat vatten kan väl inte ens kallas fontän!?

Det kan väl inte kosta så mycket att hedra det gamla verket med några vattendroppar – den fyller ju faktiskt 40 år i år! Om ryktet som jag hört är sant – att kommunen tänker flytta konstverket till en annan plats i stan och samtidigt strypa vattentillförseln – då är det hög tid för Stig Lindbergs vänner att torgföra sina åsikter.

Annars är risken stor att det går med Stig Lindberg som med en annan av stans stora konstnärer, David Wretling. Jag har tidigare uppmärksammat hans inbyggda och igenspikade konstverk på Hagaskolans fasad.

Jag skulle också kunna påminna om den skulptur David Wretling ställde ut i samband med Västerbottensutställningen 1929. Den skulle efter utställningen pryda någon av stans parker, sas det. Var finns den parken? Och var finns det konstverket?
Jag har i alla fall aldrig sett skymten av det...

Den kanske kan återbördas till sin ursprungliga plats, framför den gamla skolan som numera förvandlats till gitarrmuseum!?