Å andra sidan

Å andra sidan

Baby it´s cold outside...

UmeåSkapad av Lennart Forsberg ons, februari 08, 2017 08:42:25


Gammelmedia har många förtjänster.
Riktigt gamla gammelmedia har också sina sidor.
Den gamla bildtidningen Se kan t o m vara bildande!

Tänka säg att Louis Armstrong var 58 år när han lekte med sin trumpet i Sporthallen i Umeå 1959. Det var länge sedan – faktiskt 58 år sedan! Men i Umeå finns det många som fortfarande minns det som om det vore igår.

Gamla umebor berättar gärna att Louis Armstrong togs emot på flygfältet i Olofsfors, berättarna brukar få det att låta som om Satchmo kom till Västerbotten direkt från Basin Street. Men han kom faktiskt bara från Midlanda! Den store trumpetaren uppträdde ju i Sundsvall några dagar före föreställningen i Umeå.

Bland de tidningar som följde i Satchmos släptåg fanns även bildtidningen Se. I 26-gradig kyla trampade Gits Olsson, Oscar Hedlund och Lennart Nilsson (fotografen som avled för någon vecka sedan!) i trumpetarens fotspår. Armstrong var klädd i gabardinrock och lågskor – han hade inte ens mössa! Så lappmössan han förärades under sin norrländska resa kom väl till pass.

– När 3.000 applåderar honom till mötes, verkar detta som arsenik på en gammal märr. Han sprallar, han sprakar, skriver Se i bildtexten där Umeås jazzgosse Lars Lystedt flankeras av makarna Louis och Lucille Armstrong.