Å andra sidan

Å andra sidan

Från isbana till skådisbana

UmeåSkapad av Lennart Forsberg tis, februari 14, 2017 08:42:16


Den som lever får se.
Och den som ser ett gammalt nummer av Se kan idag – med Google och en gnutta lokalkännedom – få en hum om hur livat livet blev.

Häromdagen fick jag ögonen på ett nummer av Se från februari 1960.
Omslaget pryds av Britta Ekman vid en pool i Hollywood, inne i tidningen visar ett tiotal andra Hollywoodflickor upp sig. En del av dem var Hollywoodfruar redan då, ett halvsekel innan Hollywoodfruar fick ge namn åt en svensk tv-serie.

Britta Ekman föddes 1934 i Umeå. Resan till Hollywood gick via lärarutbildningen i Härnösand till svenska ambassaden i Moskva där den då nyexaminerade småskollärarinnan undervisade ambassadpersonalens barn. På ambassaden i Moskva såg hon en annons för en tjänst som guvernant i Los Angelse. Ett jobb som Britta sökte och fick!

När hon landade i Los Angeles blev det inte riktigt som hon tänkt sig. Istället för ett jobb som privatundervisande lärare, hade hon fått ett jobb som barnjungfru.

Den blåsningen slogs upp stort i svenska tidningar. Britta, och många andra svenska flickor, hade lurats till Los Angeles av en agentfirma med tvivelaktigt rykte. Öknamnet Schöldströmska ligan var ingen komplimang.

Trots lurendrejeriet ångrade Britta inte sin amerikanska utflykt. Istället för att jobba som guvernant tog hon sig in i filmens värld. Även om hon inte fick några stora roller, så förekom hon i filmer med stora skådespelare som Rex Harrison och Rita Hayworth – bland annat i filmen The Happy Thieves/Tjuvar i farten. Kanhända spelade hon även med i Elvis Presley-filmen ”En yankee med takter i”? Om det nu inte var Britt Ekland som hade rollen som rödhåriga Britta? Många filmkällor på nätet påstår nämligen att Britt Ekland även hette Britta Ekman. I amerikanske öron låter nog Britt och Britta likadant? Och det gör nog Ekman och Ekland också?

Om Britta behållit sitt flicknamn från Umeå – här minns man henne som konståkaren Ulla-Britt Ekman! – hade det knappast blivit några namnförväxlingar.

Med sin mamma, sjukgymnasten Ruth Ekman, som tränare tillbringade Ulla-Britt många timmar på skridskobanan. Från hemmet på Skolgatan 70 hade mor och dotter nära till skridskoisarna vid kyrkan (dagens Vänortspark) och på Nytorget (där Länsstyrelsen nu håller hus).

Ulla-Britts konståkningsträning gav också resultat.
1953 blev hon svensk mästare i paråkning tillsammans med Ronny Hall.

Om Ulla-Britt efter skridskokarriären satsade på Hollywood, så hade även Ronny Hall amerikanska drömmar. Han avslutade sin skridskokarriär med några säsonger som uppvisningsåkare i ”Holiday on Ice”.

Ronny Hall avled 2010. Britta Ekmans vägval efter filmandet på 60-talet har jag (ännu) inte lyckats reda ut.

De senaste spåren efter henne hittar jag i amerikanska tidningar från 1966, där hon poserar som modell för Volvo i en bil med säkerhetsbälten klädda i mink.
Ett tillval som förmodligen passar skådespelare och konståkare som hand i handske!?

Här kan du läsa Se-artikeln om Britta Ekman.