Å andra sidan

Å andra sidan

Mäki och Moore

SportSkapad av Lennart Forsberg ons, februari 15, 2017 09:10:23


”Det lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv” är en berättelse om en framgångsrik finsk boxare i sin uppladdning inför VM-matchen mot Davey Moore i Helsingfors Olympiastadion den 17 augusti 1962.

Filmen om Olli Mäki – som inte är en boxningsfilm! – är en romantisk och vardagsnära skildring av livet i Finland på 60-talet, det är också en berättelse om en boxare som inte känner sig hemma i den professionella boxningens kommersiella värld. Olli Mäki och hans flickvän Raija är kort sagt i händerna på den penningsugna promotorn Elis Ask.

Matchen mot Davey Moore slutar med förlust efter två ronder.
– Det här var på sitt sätt en enkel match. Jag är ju van att boxas i 15 ronder, men i kväll behövde jag bara boxas i två, sa Olli efter matchen.

Under den 92 minuter långa, svartvita filmen, om den promotorstyrda tillvaron i proffsboxningens värld har jag också mina tankar hos Davey Moore.

Han var ju också i händerna på sitt entourage.

Den 21 mars 1963 går Davey Moore upp i ringen för fjärde gången efter matchen mot Olli Mäki. I andra ringhörnan står då Sugar Ramos, en kuban som flytt till Mexiko när Fidel Castro förbjöd proffsboxning. Matchen går i Los Angeles och i den tionde ronden slår Sugar Ramos ner Davey Moore, som trots det lyckas stå på benen ronden ut då domaren bryter matchen och förklarar Sugar Ramos som segrare.

Förloraren Davey Moore går på egna ben in i sitt omklädningsrum där han hinner klaga på huvudvärk innan han faller i koma för att aldrig mer vakna upp. Tre dagar efter matchen avlider Davey Moore.

Händelsen får Bob Dylan att ställa sig frågan: Who killed Davey Moore?