Å andra sidan

Å andra sidan

Med Lia i Lahtis

SportSkapad av Lennart Forsberg fre, februari 24, 2017 09:26:47

Årets skid-VM i Lahtis får de minnesgoda att tänka på dopingskandalen vid skid-VM i Lahtis 2001. För egen del tänker jag längre än så, jag tänker på skid-VM i Lahtis 1978. Och då är det inte stafettens Magnusson-backe jag har i tankarna. Det är inte heller Sven-Åke Lundbäcks guld på 5-milen som dyker upp i minnet.

Jag tänker på Alvar ”Lia” Johnson, sportjournalisten och skidledaren från Umeå, som gjorde sitt sista jobb som VM-skribent 1978. Det var under VM-veckan i Lahtis 1978 som han insjuknade och sedan aldrig återhämtade sig. Något år senare, den 25 november 1979, avled "Lia" nyss fyllda 70 år.

Hans livsresa i idrottens tjänst kan inte underskattas. Fast det gjorde nog ändå sportjournalisten Åke Strömmer när han en gång presenterade honom med orden:
– ”Lia” Johnson är Sveriges meste IFK:are.

"Lia" må ha haft sitt idrottshjärta hos IFK Umeå, men som idrottsledare var han mycket mer än enbart umekamrat. Byggs det någon gång en skidstadion i Umeå, är "Lia" mannen att få ge namn åt en sådan anläggning.

För egen del har jag ett gammalt tidningsklipp från 1952 i mina samlingar. Det är i ett nummer av Idrottsbladet som ”Lia” pratar om skidsportens framtid med Sven Lindhagen. De sitter på ett hotell i Oslo efter de, med svenska ögon, misslyckade olympiska tävlingarna.
– Jag är färdig att ge upp som idrottsledare. Man får ju ta på sig allting, jag har lagt ner arbete och pengar och jag har försummat min familj, suckar ”Lia”.

Sedan berättar han hur det fungerar i Västerbotten.
– En grabb ringer till mig och frågar om han får åka för IFK, det får han – men jag frågar förstås också varför han inte åker för klubben hemmavid.
– Det finns inget intresse.
– Har du några skidor, frågar ”Lia” då.
– Jovars, blir det tveksamma svaret, varpå ”Lia” ser till att grabben också får ett par IFK-skidor av hög kvalitet.

Ute på den tidens tävlingar känner sig ledaren ”Lia” inte heller nöjd.
– Jag ska ju inte bara vara ledare för storrännarna, jag ska också vara ledare för många grabbar jag inte känner och aldrig sett.

I samtalet med Sven Lindhagen ser ”Lia” fotbollen som skidsportens stora rival.
– Efter en fotbollssäsong är idrottsledarna så trötta och klubbarna så fattiga att man inte orkar satsa på skidsäsongen, säger ”Lia”, som i samtalet med Sven Lindhagen lite uppgivet frågar sig var skidlöparna från Burträsk, Bygdeå, Flarken och Sävar tagit vägen.

”Lia” konstaterar också att ishockeyspelandet har börjat konkurrera med skidsporten om vinterns gunst.
– Spelet har tagits upp i Vilhelmina, Åsele, Glommersträsk, Lycksele och till och med Norsjö, suckar ”Lia” bekymrat 1952.

Tankfulla ord, som tål att tänkas på även under VM-veckan i Lahtis 2017.
”Lias” idrottsgärning fortsatte – till mångas glädje – långt efter Oslo-OS. Kanske sitter han idag i sin himmel och svävar på minnesrika moln sida vid sida med Assar Rönnlund!?