Å andra sidan

Å andra sidan

Vänskap i världsmästerskap

SportSkapad av Lennart Forsberg mån, februari 27, 2017 19:49:00


Skid-VM i Lahtis väcker liv i gamla minnen – för det är ju från Lahtis-VM 1958 som jag har mina första skidminnen.

Utan hjälp av Google och utan att titta i gamla tidningar (uppslaget ovan är från ett gammalt nummer av Se) minns jag att Kalevi Hämäläinen vann den inledande 3-milen, jag minns också att Sixten Jernberg vann den avslutande 5-milen. Han åkte ikapp och förbi den en minut tidigare startande Veikko Hakulinen. Sverige vann också stafetten med kvartetten Sixten Jernberg, Lennart Larsson, Sture Grahn och Per-Erik Larsson. Det ryms uppenbarligen en hel del i huvudet på en idrottsintresserad 11-åring, som när det begav sig – för 59 år sedan – lyssnade på Lennart Hylands radioutsändningar från Lahtis.

I mer vuxen ålder har jag lärt mig mer om VM-tävlingarna i Lahtis 1958. Där VM-debuterade det sovjetiska paret Pavel Koltjin och Alevtina Koltjina. Där gjorde också finskan Siiri Rantanen sitt första skid-VM. Tillsammans fick Pavel, Alevtina och Siiri sju VM-medaljer 1958! VM-tävlingarna i Lahtis blev också starten för en livslång vänskap mellan familjerna Rantanen och Koltjin. Vänskapen mellan dem har bland annat skildrats i filmen ”Skidhjältar på undantag” – den filmen borde SVT visa under årets VM-tävlingar!?

”Skidhjältar på undantag” handlar om Pavel och Alevtina – två firade och rikligt belönade sovjetiska idrottare som på äldre dar flyttar till skidorten Otepää i Estland av familjära skäl.

De trivs i sin nya miljö, men deras livssituation förändras dramatiskt i samband med Sovjetunionens kollaps 1991. Då förlorar de sin ryska pension, samtidigt som Estland inte tycker sig ha någon skyldighet att ge dem något ekonomiskt stöd. Det är i stort sätt bara vännerna i Finland, familjen Rantanen, som gör allt de kan för att hjälpa Pavel och Alevtina.
– När min man dör, skickar jag hans kläder till Pavel trots att min man var mycket större, Pavel var ju ganska liten. Jag förstod att kläderna inte skulle passa, men det finns kanske någon annan som kan ha glädje av dem, resonerar Siiri Rantanen i filmen.

"Skidhjältar på undantag" finns inte tillgänglig på nätet – men på Youtube finns en annan film om familjen Koltjin. Trots att den filmen har rysk speakerröst, tycker jag mig ändå förstå filmens budskap, som även ger plats åt en och annan gammal svensk skidkung.

Pavel Koltjin avled 2010, 80 år gammal. Alvetina Koltjina är idag 86 år.