Å andra sidan

Å andra sidan

Gamla tidningsperspektiv

PolitikSkapad av Lennart Forsberg lör, maj 06, 2017 08:42:07
I dessa tider – när rasismen, nazismen och nationalismen växer sig allt starkare – blir jag förundrad och betänksam av ett mycket gammalt tidningsklipp.

Klippet är från 1934. Det var det året som översten på I 20, Carl Bennedich, skickade militärer att bevaka ett SSU-möte på Erikslund. Ja, översten skickade även sin son att bevaka de politiska revolutionärerna inifrån mötet.

Ordförande för de unga socialdemokraterna var min pappas kompis Hemming Grahn, själv tog han över ordförandeklubban ett år senare. Med på mötet fanns också Elon Dufvenberg, som långt senare – och under många år – var stadsfullmäktiges ordförande i Umeå.

Han hade på sin tid många politiska duster med den politiske redaktören på Västerbottens-Kuriren, H. K. Rönblom. Trots att de ofta hade olika uppfattning i politiska frågor, har jag tyckt mig förstå att det fanns en ömsesidig respekt mellan de två.

Därför gör mig nedanstående gamla klipp, från VK den 21 juni 1934, så betänksam. Signaturen Filfisk tyckte uppenbarligen att det var helt i sin ordning att skicka militären att bevaka ett politiskt ungdomsmöte på Erikslund – om nu inte de rimmade raderna ska tolkas som ironi!?

På mig verkar Filfisk vara ute och fiska i grumligt vatten!?
Filfisk blev senare mer känd som deckarförfattaren H. K. Rönblom!

Här går det lättare att läsa hans verser!