Å andra sidan

Å andra sidan

Förakt, hot och hat

PolitikSkapad av Lennart Forsberg fre, augusti 11, 2017 09:02:25


Ola Nordebos insiktsfulla krönika om de trakasserier och den skadegörelse som politiker (och ibland även journalister) utsätts för, sätter mina tankar rullning.

Först kommer jag att tänka på Axel Magnus Carlsson, ett journalistiskt original som på 20-talet fick sparken från Västerbottens-Kuriren p g a sina dryckesvanor, eftersom de inte låg i linje med Gustav Roséns ambitioner att torrlägga stan. Axel Magnus Carlsson startade då en egen tidning – Friskytten. I den spottade han ur sig sin journalistiska galla kring allt som han ogillade – och det var en hel del. Journalisten Carlssons skriverier retade förstås upp många i småstaden Umeå. 1926 tog en pensionatsinnehavare t o m fram knytnävarna, en händelse som skildrades så här i Dalpilen den 18 februari 1926.

Förutom på Axel Magnus Carlsson får Ola Nordebos rader mig också att tänka på min egen pappa, Henry Forsberg. Jag minns att han några månader innan han avled skrev ett debattinlägg om politikerförakt, rader som jag än idag kan tycka är läsvärda.

Så här skrev han den 10 juli 1981.