Å andra sidan

Å andra sidan

SSU fyller år på onsdag

PolitikSkapad av Lennart Forsberg sön, augusti 13, 2017 13:30:26

SSU firar sina första 100 år under 2017.
Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsklubb konstituerade sig i slutet av oktober 1917.
Så gamla meriter har inte SSU-klubben i Umeå – den fyller "bara" 94 år i veckan, närmare bestämt den 16 augusti.

Då – 1923 – hade stans socialdemokrater redan haft en ungdomsklubb sedan 1906, men verksamheten i den klubben var allt annat än livaktig.

Därför talades det tidigt om att bilda en ny klubb i stan, men det var först när Helmer Wikström från Sundsvall kom på besök som planerna tog fart. Han visste värdet av att arbetarrörelsen organiserade sig och han kunde också agitera. I ett historiskt perspektiv gjorde han sig senare ett namn som tidningsman på Stockholms-Tidningen och på Aftonbladet.

Den 16 augusti 1923 fick han några föga vidskepliga män att samlas i Kafé Linnéas klubbrum på Kungsgatan 62. Där var Elon Dufvenberg, Joel Nordin, G Ocklind, Karl Fredin, Nils Gullberg, K A Sundin, Gotthard Lindh, Sven Eriksson, Valdemar Petersson, Gustaf Koorp, Viktor Lundström, Arthur Bergsten och Ture Ekman. De tretton männen bildade Umeå Socialdemokratiska Ungdomsklubb, som medlemmarna emellan oftast kallades SDUK.

Gamla dokument vittnar om en diger verksamhet i ungdomsklubben. I jubileumshäftet från 1943 har signaturen Öwa skrivit en bordsvisa som berättar om de första två decennierna.

Öwa hette Arne Andersson, hans lillbrorsa Bengt skulle senare bli mera känd bland umeborna, bl a som John Skäjk, men också som ena halvan i Staffan & Bengt.

Så här skrev Arne Andersson 1943.

Om dagens SSU-are ger sig på uppgiften att skriva något liknande om de första 10 åren i klubbens historia har en hel del att jobba med framöver.

De har ju bara sex år på sig.