Å andra sidan

Å andra sidan

Uppmärksammad hövding

UmeåSkapad av Lennart Forsberg mån, augusti 14, 2017 09:16:24


1957 fick Västerbotten en landshövding från Skåne, Filip Kristensson var järnhandlare från Osby och hade suttit i riksdagen som folkpartist. Utnämningen av Kristensson uppmärksammades t o m av Svensk Damtidning! På förstasidan i nummer 47 från den 21 november 1957 presenterar tidningen sina tre huvudnyheter: Bing Crosby har gift sig, furstinnan Grace har det tråkigt och hövdingen i Umeå har flyttat in!

Att ha en skåning som landshövding kändes till att börja med en aning ovant för västerbottningarna. Konungens förlängda arm hade ju sedan 1931 rekryterats från Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad. Om än från Småland respektive Norrbotten sågs Gustav Rosén och Elof Lindberg som västerbottningar av de flesta. Filip Kristensson, med sitt skånska ursprung, hade också god koll på Västerbotten när han tillträdde som landshövding. Hans bror Yngve var lagman vid Hovrätten för Övre Norrland åren 1948-1956. Men när Filip fick flytta in i länsresidenset vid Storgatan hade Yngve flyttat söderut för att verka som borgmästare i Stockholm.

Hur gick det då till när Filip Kristensson blev landshövding?
Därom har jag berättat i en tidningsartikel i Västerbottens-Kuriren från 2007.

Sanningen att säga var Filip Kristensson inget förstahandsval. I Tage Erlanders dagböcker berättas om många andra som tillfrågades före Kristensson.

Före julen 1956 liknade statsministern försöken att finna en landshövding till Västerbotten vid ett spex. Men så särskilt roligt tyckte han inte att det var. I ett sista försök listade statsministern tre namn som skulle tillfrågas. Överst på den listan stod Filip Kristenssons namn.
– Jag har sett skog förr, sa han när han tackade ja till uppdraget den 23 december 1956.

Filip Kristensson verkade som landshövding i Västerbotten till 1965.
När han avgick, ordnades som brukligt en insamling i länet, med tanken att Kristensson – likt sina företrädare – skulle skänka penninggåvan till behjärtansvärda ändamål.

Så blev dock inte fallet. När Filip Kristensson lämnade länet förvandlades gåvan från västerbottningarna till grundplåt för familjens nya boende i Jönköping.