Å andra sidan

Å andra sidan

Tjälamark, här kommer vi!

UmeåSkapad av Lennart Forsberg sön, augusti 27, 2017 08:57:11


Pensionärerna i Luffarakademin börjar höstsäsongen med att se sig om i Tjälamark den 29 augusti. Det är en promenad som väcker minnen till liv hos oss som växte upp på Haga på 50-talet. När vi var knattar nötte vi ofta på skidspåret upp till Hamptjärnsstugan – och även om vi inte visste mycket om geografi, så visste vi att den stora vida världen tog vid bortom Hamptjärnsberget, där fanns ju Tjälamark.

När jag blev lite äldre – 13 år – började jag orientera och fick många flera möjligheter att bekanta mig med Tjälamark. På kartan ovan har jag ritat in korta banan vid en träningsorientering i april 1961. Min gamla klippbok berättar mer om den tävlingen.

I Tjälamark lärde jag också känna familjen Lindberg. Pappa Oskar och mamma Karin utstrålade en omfamnande generositet och deras fyra söner – Arne, Rune, Gunnar och Tore – gillade också orientering.

Det var andra idrottstider då. För att få ekonomi i klubben plockade vi mossa och sålde julkärvar. Mossan plockade vi i skogen, rensade i Gammliavallens omklädningsrum och sålde på Tempo mitt i stan. Julkärvarna krävde tillgång till en kornåker – den bjöd ofta familjen Lindberg på.

Jag minns särskilt ett år när det var så kallt att vi tvingades göra upp en eld på åkern. Den gången fick vi ihop så många julkärvar att vi – efter att ha släckt elden – återvände helgen därpå för att fullgöra vårt julkärviga uppdrag.

Döm om vår förvåning när vi då upptäckte att vår veckogamla brasa fortfarande brann!
Den hade inte brunnit upp, den brann fortfarande ner... eller snarare neråt! Vår gamla brasa, som fortfarande pyrde, hade grävt en stor grop i familjen Lindbergs åker!

När Luffarakademin promenerar i Tjälamark är det Arne Lindberg som guidar.
För 56 år sedan vann han yngre juniorklassen i Skellefteå OK:s Nordiska!
Tänk ändå vad tiden går...