Å andra sidan

Å andra sidan

Plåga & Hamptjärn

UmeåSkapad av Lennart Forsberg tis, augusti 29, 2017 21:30:45


Hamptjärnsstugan har alltid varit ett populärt utflyktsmål för umeborna, i varje fall för dem som är födda efter 1938. Det var då – närmare bestämt den 29 januari – som stugan invigdes efter att ha byggts upp med ritningar signerade Denis Sundberg. Med sådana anor är det kanske inte så konstigt att stugan också fick plats på gamla vykort.

Denis Sundberg ritade också funkisbiografen Odéon – den som revs 1991 för att ge plats åt Plaza Hotel. Ja, han ritade också det s k Cityhuset – även kallat Thornbergska huset – som revs 2011 för att ge plats åt Comfort Hotel Winn och Utopia.
Men Hamptjärnsstugan står minsann kvar! Det gör även Hilding Carlssons rälsbussfabrik Öst på stan och några av de bostadshus som Denis Sundberg också ritat.

Hamptjärnsstugan fick många besök av Umeås knattar på 50-talet – då gick det ett skidspår från I 20:s skjutbana och upp till stugan. Ett annat spår gick till Lidbergsstugan intill Ersmarksberget. Skidglada knattar hann ibland besöka båda stugorna på en och samma skidtur. Det blev en färd på 15 kilometer.

Namnet Hamptjärn var inget som vi 50-talsknattar ägnade någon större omtanke.
För oss var det bara en plats bland många andra platser.

Det var faktiskt först idag, när de pigga pensionärerna i Luffarakademin vandrade i trakterna kring Hamptjärn och Tjälamark, som jag började fundera på ursprunget till namnet Hamptjärn. Svaret fick jag av guiden Arne Lindberg.
– Det heter Hamptjärn för det var där man blötlade hampa för länge sedan.
Det finns förresten 27 olika Hamptjärn i Västerbotten, sa Arne också.

Han hade mycket att berätta. Innehållsrik information som också inspirerade mig att titta närmare på Lantmäteriets historiska kartor över trakterna kring Hamptjärn.

Då såg jag att den del av Tjälamark som fortfarande kallas Plåga finns på en karta från 1765! På en annan karta från 1784 finns Hamptjärn markerad. Men berget som idag kallas Hamptjärnsberget verkar heta Österstberget på den kartan.
Och det berg som idag kallas Tjälamarksberget verkar förr i tiden ha ha hetat Gardberget eller något ditåt!? Om jag nu tolkar den snirkliga handstilen från 1700-talet korrekt!?

Det kan man inte vara säker på...