Å andra sidan

Å andra sidan

Kjell Westö i Väven

UmeåSkapad av Lennart Forsberg tor, september 14, 2017 13:05:48

Den finlandssvenske författaren Kjell Westö besökte igår kulturhuset Väven i Umeå.
I en fullsatt salong berättade han om sitt författarskap.

Som läsare av Westös böcker är det lätt att fascineras av de långa tidsperspektiven och de noggranna tidsskildringarna. Därför kom det inte som någon överraskning att han tillbringat många timmar i arkivmiljö, flera av hans romaner avhandlar ju skeenden långt innan han själv var påtänkt.

Mer överraskande var det att han i sitt psykologiserande författarskap ibland sa sig falla så djupt in i de litterära figurernas levnadsöden, att hans privatliv slutade fungera.
En intensiv kärlekshistoria – snarare än en berättelse om inbördeskriget – kunde t o m göra honom oförmögen att laga mat till sina grabbar innan de drog i väg till fotbollsträningen.

De många personerna som skildras i hans böcker, och de dramatiska svängningar som de ofta drabbas av, får mig att undra om han har hela skeendet klart för sig när han sätter sig ner för att skriva en bok!? Eller fångas han av intensiteten i sin egen prosa, så att en roman kan få en annan inriktning än den han från början hade tänkt sig?

Kjell Westös tidsskildringar handlar inte enbart om samhällskunskap, de ger sig också till känna i språket, som är finlandssvenska snarare än svenska. När Westö skriver om en hyrbil med chaufför tar det ett tag innan man förstår att det rör sig om en taxi – först när Westös hyrbil med chaufför förvandlats till en droska trillar polletten ner…

Personporträtten i Westös böcker väcker också nyfikenhet. Hans egna upplevelser i unga år blir naturligtvis till läsvärt stoff i romanerna. Men hur är det med de kända personer som också virvlar förbi.

Hur är exemplevis det med Calle Nykopp, som ner på mustashnivå är förvillande lik Carl-Adam Nycop – mannen som startade bildningen Se och kvällstidningen Expressen! Honom hade jag också velat höra mer om i Väven igår.

Men en roman är trots allt bara en roman. Den levererar inte alla sanningar.
Det är gott nog om en roman stimulerar läsaren till att tänka själv...