Å andra sidan

Å andra sidan

Maja Beskows skola

UmeåSkapad av Lennart Forsberg ons, november 15, 2017 13:00:34


Tiden har sin gång, och skolan har sin skolgång…
Nya Läroverket blev Östra Gymnasiet som blev Fridhemsgymnasiet som blir Maja Beskowsskolan 2019.

Inne i stan förvandlades samtidigt Gamla läroverket till Flickskolan som sedan blev Mimerskolan som numera rymmer Elite Hotel Mimer.

Maja Beskow undervisade i det gamla läroverket – som kallades Umeå Högre Allmänna Läroverk på hennes tid.

Som av en händelse – jag vet inte vilken!? – har jag tre gamla läroverkskataloger i min bokhylla – de är från 1913, 1923 och 1931.

De har många historier att berätta för en gammal man med stort intresse för stans historia.

1913 bodde Maja Beskow på samma adress som min farmor och farfar.
Sandåkern, Umeå – där Hemgården numera breder ut sig – rymde många familjer på den tiden.

Läroverkskatalogen från 1923 berättar att Maja Beskow flyttat till Götgatan 9, det gula tornhuset som rymde Hotell Göta när jag var ung. Stämplarna på framsidan av katalogen berättar även att min farmor(!) brukade uppträda med sång och musik!

När 1931 års katalog kom ut hade Maja Beskow flyttat på nytt. Då var adressen Kungsgatan 100, i ett hus som inte längre finns kvar. Hon bodde två hus från korsningen Kungsgatan-Järnvägsgatan. Då undervisade Maja Beskow inte enbart i välskrivning och teckning, hon var även tillsynslärare med tillgång till egen telefon och mottagningstid på fredagar mellan 9.30-10.00.

Tjugo år senare har Maja Beskow flyttat igen. Min gamla telefonkatalog från 1950 – som också finns i bokhyllan – berättar att hennes adress då är Ersmarksgatan 5. Hon bodde då i ett hus som revs för att ge plats åt en industrifastighet där bl a Martinsons håller till idag.

1959 – när jag var 12 år gammal – fick jag själv äran att skaka hand med Maja Beskow på De Gamlas Fest, där Maja Beskow togs emot som hedersgäst. För egen del var jag s k busspojke med uppgift att sträcka fram en hjälpande hand när de gamla skulle kliva på bussen för vidare transport till Sävargården.

Det var första och sista gången jag träffade Maja Beskow – som i läroverkskatalogerna från 1913 och 1923 fortfarande kallades Maria: