Å andra sidan

Å andra sidan

Clarence von Rosens pokal

SportSkapad av Lennart Forsberg tor, december 07, 2017 18:50:17


Fråga en gävlebo var von Rosens pokal förvaras och du får svaret:
– I något förråd på länsmuseet.
Ställ samma fråga till en anställd på Svenska Fotbollförbundet och du får svaret:
– I något förråd på förbundet.

Samma fråga med två olika svar… och förmodligen är båda svaren korrekta!

Von Rosens pokal instiftades av Clarence von Rosen – äldre bror till Eric von Rosen som omnämns i mitt föregående blogginlägg.

Efter tre segrar i von Rosens fotbollsturnering (1899, 1900 och 1902), erövrade Gefle IF den Rosenska pokalen för alltid. Gelfes tidiga fotbollsframgångar sas bero på att klubben hade en engelsman i laget. I slutet av 1800-talet lär han ha varit en av få i Sverige som med egna ögon sett fotboll spelas!?

Några år senare, närmare bestämt 1904, bildades Svenska Fotbollförbundet med Clarence von Rosen som förbundets förste ordförande. I den vevan återuppstod också von Rosens pokal. Under nästan hela 1900-talet belönades de svenska mästarna i fotboll med en inteckning i von Rosens pokal.

Clarence von Rosen var en stor idrottsentusiast.
Intresset för idrott fick honom t o m att ge överge sin officerskarriär. Som hovstallmästare hade han större möjligheter att arbeta för idrottens utveckling på många plan. Han blev snabbt något av en centralfigur i så skiftande grenar som motorsport, bandy, fotboll, tennis, skridsko, jakt och fiske, skytte, segling, simning och rodd – men mest av allt vurmade han för hästsporten.

Med sina s k mormorspengar – von Rosens mormor från Amerika var god för många miljoner dollar – gav Clarence von Rosen också ekonomiskt stöd till många idrottsevenemang. Trots goda ekonomiska förutsättningar hände det ibland att även han sträckte fram tiggarstaven.

Clarence von Rosen uppvaktade bl a Alfred Nobel i hopp om att han skulle säkerställa den svenska hästavelns framtid. Det var en vädjan som inte föll Alfred Nobel i smaken:
– Hästarna är blott en bisak i vår mekaniserade tid och det är ganska märkvärdigt att de fortfarande används. Velocipedaveln kommer snart att ersätta hästaveln, varefter dessa näpna och intressanta djur komma att figurera bland rariteterna i zoologiska trädgårdar.

Alfred Nobel trodde inte på hästen, han trodde på stålhästen...

Clarence von Rosen hade också många idrottsliga förtroendeuppdrag.

Redan 1900 valdes han in i Internationella olympiska kommittén – i den satt han till 1948. I Sveriges olympiska kommitté, SOK, tog han plats 1913, efter att ha haft ansvaret hästtävlingarna under olympiaden i Stockholm 1912. I SOK satt von Rosén till 1950. Clarence von Rosen ingick även i Svenska Dagbladets första s k bragdjury åren 1928 till 1934. Dessförinnan utdelades bragdmedaljen efter en nationell omröstning – ungefär som Jerringpriset delas ut idag.

Clarence von Rosens meritlista som idrottsledare är imponerande.
Men han hade också en del andra intressen, som inte är lika meriterande…

Modern forskning har visat att Clarence von Rosen var aktiv nazist på 1930- och 40-talet. Han – och hans bror Eric – tillhörde de s k överklassnazisterna och talade gärna väl om Hermann Göring och Adolf Hitler.

Hermann Göring gifte in sig i den von rosenska släkten 1923.
Och efter olympiaden i Berlin 1936 rundade Clarence von Rosen av sin resa i Tyskland med att besöka de nazistiska partidagarna i Nürnberg. Tre år senare ingick han i en svensk delegation som reste till Berlin för att uppvakta Adolf Hitler på hans 50-årsdag.

Clarence von Rosens nationalsocialistiska sympatier fick – långt senare – Svenska Fotbollförbundet att avbryta utdelandet av von Rosens pokal till den de svenska mästarna. Från och med 2001 kämpar den svenska fotbollseliten om Lennart Johanssons pokal.

Inom KAK, Kungliga Automobilklubben, som Clarence von Rosen också tog initiativ till delas dock fortfarande Clarence von Rosen-medaljen ut.

Här ligger en film där Clarence von Rosen om sitt idrottsliv.