Å andra sidan

Å andra sidan

Kommunala pratmakare

UmeåSkapad av Lennart Forsberg tor, mars 01, 2018 09:31:06


I en insändare i dagens VK har jag åsikter om de långrandiga sammanträdena i Umeås kommunfullmäktige. (I mitt originalmanus rosar jag ordföranden Marie-Louise Rönnmark mer än vad insändarsidan hade plats för).

Jag har full förståelse för att de som står upp i talarstolen aldrig ska vara (och aldrig kommer att bli) några ståuppare. Men visst skulle de – av ren självbevarelsedrift – kunna förbättra sin talförmåga? Kan man tala till sina lyssnare, kan man också tala till sina väljare…

Dagens politiker får självfallet politisk skolning, men finns det tid och intresse för dagens politiker att skola sin talförmåga? Jag tvivlar på det – och med några gamla jubileumsböcker från SSU i min hand är jag – motvilligt – benägen att säga att det var bättre förr.

Tänka sig att den socialdemokratiska ungdomsklubben i Umeå på 30- och 40-talet arrangerade talkörer och revyföreställningar! Klart att sådana initiativ gav dem scenvana – en av dem som deltog var lokförare och hette Bengt Andersson, moderna umebor minns honom som Staffan Lings kompis i Sant & Sånt.

På de interna klubbmötena tränade SSU-arna också sin talekonst. Under rubriken medlemmarnas kvart kunde vem som helst få i uppdrag att tala om vad som helst: idrotten och arbetarrörelsen, kommunismen eller socialdemokratin, fanan som symbol, dagens tidning, kvinnan och politiken, ungdomens nöjesliv, kvinnan och cigaretten, hur ska man använda sin fritid...

Inte utan att man undrar hur det kunde låta på den tidens politiska möten?
Och hur skulle det låta om dagens lokalpolitiker tog sig an samma ämnen?
Det kan jag inte tänka mig.

Jag har även svårt att tro att något ungdomsförbund av idag skulle kunna spela upp en kabaré på Folkets Hus.

Nedanstående föreställning spelades upp när SSU i Umeå 1948 firade sitt första kvartssekel. Han som benämns Bengt i programmet är lokföraren Bengt Andersson, i vissa sammanhang även känd som John Skäjk.