Å andra sidan

Å andra sidan

Stans första pub?

UmeåSkapad av Lennart Forsberg tor, augusti 30, 2018 13:09:12


Umebor i mogen ålder brukar ibland hävda att ”Mucky Duck” vid Vasaplan var stans första pub. De som påstår det kan inte beskyllas för att vara lastgamla – de har inga gamla laster med andra ord :-)

Jag, som utan tvivel är gammal i gården, påstår att den allra första puben var en Bierhalle! Den, som låg i det som idag brukar kallas det gamla gästgiveriet, hade sin publik och var även pub-lik.

Idag är det ingen som med exakthet kan säga hur gammalt det gamla gästgiveribygget är. Tidningsnotiser avslöjar i alla fall att Bierhallen var ett etablerat riktmärke i stan redan på 1860-talet. Det sägs också att gårdens panel har ritats av den mångkunnige prästen J A Linder (1783-1877). Hans son Herlog har också bott i huset. Precis som sin far var han en mångsysslare, ibland kallad lantmätare, ibland ingenjör. Herlog hade i slutet av 1800-talet sin ingång från Slöjdgatan, där han ägnade sig åt att måla möbler och bronsera byster. Mångsysslaren Herlog Linder låg aldrig på latsidan, han hann också bli pappa till femton barn.

Varför startade man då en Bierhalle i gården med utsikt mot älven?
Kanske för att Umeå Bryggeri AB ägde huset under några år?
Och kanske för att Bierhallens bryggmästare hette Franz Hölldobler?
Med bryggmästarens tyska rötter föll det sig kanske naturligt med en Bierhalle?

På den tiden var Storgatan stans entrégata. Väst på stan varvades offentliga byggnader med gårdar för ämbetsmän, officerare och välbärgade hantverkare. Om Bierhallen lockade med goda drycker och kägelbana, så hade noblessen också ett badhus strax intill!

Bierhallen bjöd också på underhållning.
Gamla annonser berättar att levande björnar visades upp i lokalerna
Så kanhända var det bättre förr – numera kan man väl på sin höjd se en vargtass på puben?

Dramatik – för att inte säga tragik – förekom också vid Bierhallen.
1866 fick bagarelärligen Johannes Johansson en björkstam slagen i huvudet så hårt att han senare avled.

Förövaren Frans Adolf Gummesson – från Karamåla by i Vissefjärda socken – dömdes till livstids straffarbete, ett straff som han förmodligen lyckades fly ifrån. Gamla kyrkböcker vet nämligen berätta att Gummesson avvek till Amerika – och för honom handlade det då inte om det Amerika som låg i Bierhallens grannskap.

I kvarteret Amerika bodde på den tiden bl a Nils Nilsson. Det var till honom man kunde gå om man trodde sig ha tappat en servett vid Bierhalle, enligt nedanstående annons från 1870.