Å andra sidan

Å andra sidan

Idrotten i Västerbotten

SportSkapad av Lennart Forsberg lör, april 01, 2017 09:30:21


Konståknings-VM pågår för fullt.
Det får bakåtsträvaren i mig att minnas utställningen "Idrotten i Västerbotten" som jag visade upp i länsmuseet när Västerbottens Idrottsförbund fyllde 75 år 1983.

Bilden ovan fanns med i den utställningen. Det är Harry Lindvall som fångat aktiviteterna på Gimonäsdammen i november 1953. Flickan som tränar konståkning heter Britta Eriksson – åtta år senare blev hon svensk mästarinna!

Mannen i hatt heter Georg Sandström, själv duktig konståkare på 20-talet. I ett idrottshistoriskt perspektiv är han ändå mest känd som Lill-Zanke eller Zanke III.
Bröderna Sandström bildade innertrio i IFK Umeås fotbollslag som vann sju DM-guld mellan 1916 och 1926.

Åtta år efter Harry Lindvalls kamerskott – samma år som Britta vann sitt SM-guld! – träffade jag (och en massa andra smågrabbar) Lill-Zanke utanför gamla läroverkets gymnastikhus (i dagens Navet-kvarter). Där stod en sliten Lill-Zanke i sin kostym med ett par mycket slitna fotbollsskor i sin hand. I mitt unga huvud såg det ut som någon hade trampat med fotbollsskorna i cement!
– När jag var ung var jag Västerbottens första fotbollsproffs, sa Lill-Zanke.

Jag trodde inte på de orden – för jag kunde min Gunnar Nordahl-historia. Långt senare lärde jag mig att Lill-Zanke trots allt hade fotbollmeriter som stod på egna ben. Det var faktiskt han som gjorde det allra första målet på Gammliavallen efter invigningen 1925!

PS! Allting är relativt. Jag minns att jag tyckte att bilden med Britta och Lill-Zanke var lastgammal när jag plockade med den i utställningen 1983. Då var bilden 30 år och jag själv 36 år. Nu har det gått 34 år till – och nu känns inte bilden så gammal längre. Nu är det jag själv som är lastgammal!


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.