Å andra sidan

Å andra sidan

– Jävla snorgärs, sa Zanke

SportSkapad av Lennart Forsberg tor, april 06, 2017 12:39:48


Ibland kallades han Fotbollens Fader.
Ibland kallades han Fotbollens Napoleon.
Trots smeknamn i Zlatan-klass är det inte många i Umeå som minns Zanke idag.

John R Sandström växte upp öst på stan. Det var i kvarteren hemmavid som han upptäckte sina fotbollstalanger. Och det var på läroverket han förädlade sin skicklighet.
Gymnastikläraren Julius Håkansson tog hand om Zankes bollbegåvning. Han fick Zanke att förstå att fotboll handlade om taktik, teknik och metodisk träning. Det tog Zanke till sig långt före alla andra.

Spela enkelt, håll bollen på marken, lär känna dina lagkamrater och lär känna dina motståndare, var Zankes paroll. Det gav också resultat. Hans lag IFK Umeå vann 7 DM mellan 1916 och 1926. I laget spelade också Johns bröder Knut och Georg.
Zanke I, Zanke II och Zanke III bildade innertrio!

John Sandström, Zanke I, var ingen storväxt centertank – men han var hård och han kunde slå exakta passningar. Zankes hårdhet tog sig också andra uttryck. När han som 52-åring tog det s k Riksidrottsmärket gjorde han det på 54 minuter. Han inledde med att stöta kula, hoppa längdhopp och springa 100 meter. Sedan cyklade han 20 kilometer som avrundades med ett 200-meterslopp i simbassängen.

På den tiden bodde John R Sandström i Sundsvall. Där var han inte alls känd som idrottsman, där var han disponent John R Sandström – om jag inte minns helt fel så var det på SCA som disponenten styrde…

Sin yrkesmässiga skolning hade John Sandström skaffat sig i Umeå, där han på 30-talet ansvarade för ekonomin på Umebladet. Det handlade inte om stora pengar. Bristen på pengar gjorde John Sandströms arbete extra svårt. Konkurshotet hängde ofta över tidningen. Chefredaktören på den tiden hette Arne Lindström. När Lindström pensionerade sig som tidningsman i slutet av 60-talet berättade han om Zanke i Västerviks-Tidningen!
– Jag var kringresande chefredaktör på flera konkurshotade högertidningar. Allra värst var det på Umebladet. Där sköttes de dåliga affärerna av John R Sandström, en frän herre och f d fotbollsspelare med smeknamnet Zanke. Tidningens bank fick en dag en ny, ung direktör som tog sig orådet före att ringa och anmärka på att Umebladet övertrasserat sitt blygsamma checkkonto.

Zanke lyssnade tålmodigt på bankdirektörens besked innan han drämde till:
– Jävla snorgärs, jag har övertrasserat checkräkningar långt innan ni blev född, sa Zanke och slängde på luren.


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.