Å andra sidan

Å andra sidan

Nu Zlatan, då Gunnar

SportSkapad av Lennart Forsberg fre, november 17, 2017 09:22:34


Tiden går och bollen är alltid rund...
Nu ser Sverige fram mot fotbolls-VM 2018 och många hoppas på Zlatan i laget.
För 60 år sedan var det samma visa. Då såg vi fram mot hemma-VM 1958 med förhoppningar om Gunnar Nordahl i laget.

I den bästa av världar hoppades fotbolls-Sverige på hela innertrion Gre-No-Li – Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Då var Gunnar och Gunnar på väg att fylla 37, ynglingen Nils närmade sig de 36…

En och annan skeptiker fanns förstås också.
Klippet ovan är hämtat från sportboken ”Sporten idag”,
alla fotbollsintresserade smågrabbars julklappsbok julen 1957.

Med facit i hand vet vi hur det gick. Gunnar Gren tog sig in i VM-laget från Örgryte, då i division II. Nils Liedholm anslöt till truppen från Milan medan Gunnar Nordahl stannade i Italien i hopp om att få göra tränarkarriär – men importstoppet av utländska tränare i Italien förde honom istället till Karlstad!

VM-turneringen 1958 blev ändå en stor framgång för Sverige, och det trots att Nils Liedholm spelade hela turneringen halvskadad.

I eftersnacket efter VM-silvret hävdade många att VM-laget 1958 – trots silvermedaljen – var ett sämre lag än det lag som vunnit OS-guld i London tio år tidigare. Den stora skillnaden stavades Gunnar Nordahl i 1948 års form.

Mycket av framfångarna 1958 tillskrevs också de anslutande proffsen. Tänka sig att Arne Selmosson, då ansedd som en av Europas främsta målskyttar, nästan bara satt på bänken under VM-turneringen.

De anslutande proffsen vållade för övrigt också vissa administrativa problem för Svenska Fotbollförbundet, som ju hade sina s k amatörregler att respektera. Proffsen fick kort sagt inte kallas proffs i officiella dokument, de kallades istället för icke amatörer!

Här pratar Bengt Bedrup med Gunnar Nordahl inför VM-turneringen 1958.Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.