Å andra sidan

Å andra sidan

Uppkopplad

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg lör, januari 20, 2018 09:53:46

Uppkopplat heter ett radioprogram i P1 som jag av en händelse fick i öronen häromveckan. Med min bakgrund – jag var informatör för det svenska universitetsdatornätet SUNET under nästan tjugo är – föll det sig naturligt att lyssna extra noga.

Jag, som på min tid aldrig lyckades grotta ner mig i tekniska spetsfundigheter, minns i alla fall att jag ansträngde mig för att förklara komplicerade sammanhang på begriplig svenska. Under många år talades det inte ens om e-post inom SUNET, vi sa datorpost, eftersom vi tyckte det var ett bättre namn.

Under en internetkonferens som arrangerades långt innan webben var påtänkt, fick jag förresten en skrapa av en av Sveriges ledande experter på datornät.
– Borde man inte kräva att en informatör inom SUNET talar bättre engelska, sa han.
– Ja, svarade jag. Men ett större problem är att landets ledande Internet-experter inte kan tala svenska.

Med den erfarenheten i bagaget lyssnade jag på Uppkopplat, som även finns som podd.

Där stod de svengelska uttrycken som spön i backen.
Där varvades ”vardagssvenska ord” som right och fine och nice med typiskt svenska uttryck som asså som i förlängd form blev asså så här ä grejen. Att svenska språket kan vara riktigt svårt förstod jag när det även talades om något virituellt i programmet.

Sådana småttigheter ska man naturligtvis inte irritera sig på.
Talat språk – och dialekter – ger puls och själ åt ett radioprogram.

Mer bekymrad – för att inte säga upprörd – blev jag över alla engelska uttryck som virvlade förbi. I ”Uppkopplat” hade man ingen tanke på att tala begriplig svenska. Där staplades engelska ord på varandra. Några exempel:

3D-pinting, AI-invation, brewing, casha ut, clash, digga, disrupta, doom and gloom, exeet, goofy, hiss pitch, interface, klondyka, pin equal, pitcha, pitcha in, pitchtävling, preppa, preppers, renta, SciFi-film, smartlog, stalka, startupfolk, startupkultur, startups, strobelights, techbubbla, techcommunity, tech friendliness, techie, techelit, techhead, voiciers, XOXO...

Nog borde det gå att tala lite mer begripligt i Uppkopplad!?
Även om jag förstod det mesta som sas, så fattade jag nog också en del fel.
När jag först hörde ”doom and gloom” tyckte jag det lär som ”human clue”!


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.