Å andra sidan

Å andra sidan

Kamprads Kampråd

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg mån, januari 29, 2018 16:35:25

Ingvar Kamprads bortgång väcker minnen till liv hos alla.
För egen del drar jag mig till minnes ett gammalt tidningsklipp från 60-talet som berättade att Bastuträsk skulle kontakta den dynamiske smålänningen i en förhoppning att Kamprads affärsrörelse skulle kunna skapa alternativa sysselsättningar i det gamla järnvägssamhället. Efter Bastuträsk har många andra orter uppvaktat IKEA med liknande förhoppningar.

Jag minns också mina studier på Institutet för högre reklamutbildning i Stockholm, året var 1972 och under en lektion talades det om ”Kamprads kampråd”, ett tiotal punkter som sammanfattade IKEA:s dåvarande affärsidé. Punkter vars innehåll jag tyvärr glömt bort (de var förmodligen inte lika fyndiga som ”Kamprads kampråd"), men vars budskap i stora drag gick ut på att kunderna skulle erbjudas vad de behövde – varken mer eller mindre…
– På IKEA kommer du aldrig att få en kulspetspenna, för du behöver ingen kulspetspenna när du ska handla möbler, sa min lärare.

Och han hade ju rätt!
Numera har IKEA förfinat principen ytterligare.
– På IKEA får du aldrig en hel blyertspenna, eftersom det räcker gott och väl med en halv blyertspenna för att handla möbler, tänker IKEA idag.

Ingvar Kamprads bortgång får mig också att med datorns hjälp lära mig mer om legendarens rötter. Det blev ett googlande som gav mig många dramatiska insikter.

Ingvars farfar och farmor, Aschim och Franziska Kamprad, kom till Elmtaryd 1896 och det på grund av att deras äktenskap inte uppskattades på familjen Kamprads gods söder om Leipzig i gränsområdet mellan Thüringen och Sachsen. På familjegodset tyckte man kort sagt att värdshusvärdinnan Franziska Kamprad inte var god nog att äkta deras son Aschim.

I Elmtaryd fick Aschim och Franziska tidigt ekonomiska bekymmer, så stora att Aschim inte fann någon annan utväg än att avsluta sitt liv 1897. Ett faktum som skildrades utförligt i den tidens tidningar. Detaljrikedomen i tidningarna förklarades bl a med att familjen hade sina rötter i ett annat land...
Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.