Å andra sidan

Å andra sidan

Journalistik och politik

MassmedialtSkapad av Lennart Forsberg mån, april 02, 2018 14:07:05

För någon månad sedan blev många – framförallt moderater – upprörda över att en journalist på P4 Värmland också var medlem i Vänsterpartiet.
För några veckor sedan blev många – framförallt moderater – upprörda över att en offentligt anställd vid BRÅ i Umeå yttrade sig om en moderat valfilm. De upprörda irriterades allra mest över att den offentligt anställde visade sig vara socialdemokrat.

Jag, som hela mitt yrkesverksamma liv levt i övertygelsen att offentligt anställda kan skilja på sin yrkesroll och sina fritidsintressen, hade svårt att ta till mig den moderata upprördheten, hur mycket jag än grunnade på frågan.

Med mitt livslånga intresse för politik och journalistik drog jag mig till minnes nyhetsredaktionen vid Sveriges Television som i slutet av 60-talet anställde en moderat och en socialdemokrat för att få politisk balans i nyhetsrapporteringen. Moderaten hette Sam Nilsson, socialdemokraten hette Bertil Hammarstedt. De ersattes av två andra journalister med politiska meriter. Moderaten hette K-G Bergström, nu krönikör på Expressen, socialdemokraten hette Hans Dahlgren, nu statssekreterare i Statsrådsberedningen.

Jag kom också att tänka på Gunnar Myrdahl, som gärna framhöll att ekonomer och andra samhällsvetenskapliga forskare skulle öka sin trovärdighet om det i sina skrifter även deklarerade sin politiska grundinställning.

I ett mer lokalt perspektiv, dök även tidningsutvecklingen i Umeå upp i mitt huvud.
I början av 1900-talet försökte boktryckarfamiljen Lindroth lägga beslag på alla tidningar i stan, för att på så sätt få monopol på den konservativa åsiktsbildningen. Det var bara Västerbottens-Kuriren som höll emot – Västerbottens-Kuriren under Gustav Roséns ledning blev istället ett forum för Roséns och de liberalas tankegångar.

Arbetarrörelsen och socialdemokraterna fick sitt forum med Västerbottens Folkblad 1917. Om Västerbottens-Kuriren var ett form för Gustav Rosén så var Västerbottens Folkblad ett forum för Elof Lindberg – två herrar som även innehade ämbetet som landshövding i Västerbotten mellan 1931 och 1956. På Västerbottens Folkblad jobbade även Elon Dufvenberg samtidigt som innehade många socialdemokratiska förtroendeuppdrag, bl a som stadsfullmäktiges ordförande 1943-64.

Dagsaktuella debatter är m a o inte alltid aktuella.
Mycket av det som sägs i nutid har redan framförts i dåtid.
Och vad man än tycker i en viss fråga har det sällan med ett eventuellt innehav av ett medlemskort att göra.

Gott omdöme – och dåligt omdöme – kan man ha ändå.


Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.